İnsanlar ikiye ayrılır: Bu kitabı okuyanlar ve okumayanlar
·984 syf.·
2019 21. kitabı
Aylar öncesinde bu kitaba inceleme yazmak istediğimde sadece bunları yazabilmiştim. "Nereden başlayacağımı bilmiyorum, ne anlatacağımı bilmiyorum, nasıl ifade edebileceğimi bilmiyorum. Jack London'un Martin Eden'inden sonra ilk defa bu kadar kararlı bir kişilik gördüm. İlk defa felsefesinden hiçbir şekilde taviz vermeyen bir adam gördüm." Bu kitabı anlayabilmek, anlatabilmek, özümsemek için bir hayli üzerine düşünmek, konuşmak gerekiyormuş. Kitabın içinden belki de kitabın ötesine uzanmak gerekiyormuş. Bunu ne kadar yapabildim bilmiyorum ama bir şeyler demek istiyorum. Howard Roark, üniversiteden çok büyük bir başarı ile mezuniyetine ulaşmaya çok yakınken son bir proje ödevinde hocasının, arkadaşlarının yani hakim felsefenin yerine çizdiği bina projelerine kendi fikirlerini, yaratıcılığını yansıtan, bu çerçevede modern bir anlayış kullandığı için içi boş da olsa eleştiriler alan bir iç mimar. Kendi fikirlerinin doğruluğu konusunda o kadar emin ki başta ona kızsanız bile sonraları hak vermeye başlıyorsunuz. Hani Martin Eden kitabında şöyle bir cümle vardı: "Çoğunluk onu beğeniyor veya beğenilmesi gerektiğine inanıyor diye, benim de beğenmemi gerektirmez." Roark da aynı şekilde düşünür. Kendi yaratıcılığı, kendi ortaya döktükleri her zaman daha önemlidir onun için. Çoğunluğun isteklerinden ziyade kendi yapabildiklerine odaklıdır. Bu minvalde de bir alıntı yapmak isterim. "Ben bugün, hayatımın tek bir dakikası üzerinde bile hiç kimsenin hakkı olmadığını söylemeye geldim. Enerjimin de. Başarılarımdan herhangi birinin de. Kim böyle bir iddiada bulunursa bulunsun, sayıları ne kadar kalabalık, ihtiyaçları ne kadar büyük olursa olsun. Buraya gelip, başkaları için yaşamayan bir insan olduğumu söylemek istedim." Kitap 4 ana karakter üzerinden bir toplum şekillemesi çizer bize.
Hayatın KaynağıAyn Rand · Plato Film Yayınları · 20133,728 okunma
1 +1'leme
13,7bin Gösterim
Merhabalar rica etsem mevcutsa sizde bana da PDF olarak iletebilir misiniz. 400 küsür sayfasını okumuştum sonunu çok merak ettim ✨
Merhabalar. Tabi, gönderiyorum.
Çok doyurucu bir inceleme olmuş. Kitabı yarılarken, merak edip incelemelere baktım. Uzun zaman, uygun zamanı bekledim okumak için 💚
Beğenilmesine sevindim, teşekkürler.
Kitabi okuyanlar ve okumayanlar tespiti harika.. Az once bitirdim ve eski ben değilim.. Uzun sure bukadar zevk alacağım beni çarpacak bir kitap okur muyum bilmiyorum.. İncelemenizi okuduktan sknra inceleme yazmaya da cüret edemedim elinize sağlık😇👏🏼
Serhat
Artık öncekinden farklı bir hayat sizi bekliyor, yeni yaşamınızda başarılar diliyorum :D Ben de motivasyon kaynağı olabilecek daha çarpıcı bir kitap okumadım hala, bulursanız bana da söyleyin LÜTFEN :) Çok teşekkür ederim güzel değerlendirmeniz için :)
Özetlemeniz incelemeniz cidden muhteşem. Ancak bu kadar güzel özet yapılabilirdi. Kitabı ne kadar doğru anladığımi sorguladığımdan merak edip incelemelere geldim. Ama aslında incelemenizi okuyunca yanlışımi da farkettim. Kendim doğruyu bulmalı idim. Yine de insan başkalarının düşüncelerini de merak ediyor :)
Serhat
Ben de iki defa okuyarak böyle sonuçlara vardım. Belki üçüncü, dördüncü defa da okunmayı hak eden nadir kitaplardan. Güzel düşünceniz için teşekkür ederim. Bence daha iyi incelemeler de var. Herkes kendi penceresinden bakıyor ve farklı pencerelerden bakmaya çalışmak cidden çok güzel. Yazarsanız sizin de pencerenizden bakmayı isteriz :) teşekkür ederim tekrardan
Merhaba. İncelemeniz çok ilgi çekici, kitabı fazlasıyla merak ettirdi fakat matbu haline ulaşmak biraz sorun sanırım. Rica etsem kitabın pdf halini gönderebilir misiniz?
Serhat
Merhaba. Beğenmenize sevindim. Gönderiyorum.
Henüz kitabın yarısındayım ama incelemeniz harika olmuş 🌺
Serhat
Teşekkürler, beğenmenize sevindim. İyi okumalar.