Tembellik Hakkı ve The Venus Project
2023 19. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 13:40
Kapitalizm'in getirdiği çalışma çılgınlığı ile insanların yaşamlarının sürekli çalışmaya bağlı yaşadıklarını, bunun sonucunda da farkında olmadan kendi hayatlarını zenginler uğruna harcadıklarını, çalışma saatlerinin fazlalığı sonucunda tembel olmaya bile haklarının olmadığını, ama onların tüm bunlara rağmen deli gibi çalışmayı istemelerini ve çalışmazlarsa aç kalacaklarına inanmış olup aslında çalışarak daha da aç kaldıklarının farkında olmayışlarını eleştiren bu kitap The Venus Project ile aynı şeyi savunur. Zeitgeist II Addendum Belgeseli nden aldığım bu alıntılar yine kitabın ortaya koyduğu eleştireler ile aynıdır. "Bizlere iş sahibi olup çalışmanın saygınlık getirdiği fikri verildi. Bakıyorum da, bu maaşlı kölelik! "Hayatınızı alın terinizle kazanmanız gerektiğine inandırıldınız. Bu, insanları özgür kılmaktan geride tutmak, onları soymaktır. Makineler insanları özgür kılar." "Görüyorsunuz, hayal edemiyoruz çünkü öyle bir dünyayı hiç tanımadık." "Endüstri, iş gününü kısaltmak için makine kullandığında küçülmeye gider. Dolayısıyla siz işinizi kaybedersiniz ve makinelerden korkma hakkınız olur. Yüksek teknolojili, kaynak bazlı ekonomide bugünkü ilerin %90'ı, makineler tarafından halledilebilir. İnsanları kölelik olmadan hayatlarını yaşayabilmeleri için özgür bırakmak, teknolojinin olayı budur." "İnsanların yaşayabilmeleri için işe ihtiyaçları vardır. Sonuç şu ki bu sistem gitmeli. Yoksa asla özgür olamayacağız ve teknoloji sürekli olarak durdurulacak." "Bugünkü birçok mesleğin, kaynak bazlı ekonomide var olmasının anlamı yoktur. Paranın idaresiyle alakalı her şey gibi kanuni sistemde kendi kendini idam eder. Para olmasa bugün işlenen suçların birçoğu olmazdı. Hemen hemen bütün suç çeşitleri para sisteminin sonucudur, ya direkt alakalıdır ya da ekonomik bunalımın yarattığı ruh halindendir. Bu yüzden de yasalar işe yaramaz hale geldi. Kanun değil, çözüm gerekir! " "Günümüz kültüründe insanlar para sistemiyle güdülmeye alışılmıştır. Eğer her şeye ulaşma imkanları olsa, neden bir şey yapmak istesinler ki? Güdülerini kaybedeceklerdir. Para sistemini desteklemek için size öğretilen budur. Bu senaryodan parayı çıkardığınızda çok farlı dürtüler olacaktır. İnsanlar hayat için gerekenlere sahip olduğunda dürtüleri değişir." "Parasal sistem, kıtlığın esas olduğu bir dönemin ürünüdür. Teknoloji çağında artık topluma uygun değildir." Tüm bu sorunların çözümü ise kaynak bazlı ekonomiyi savunan " The Venus Project " dir. The Venus Projectde Yaşam Bu toplum; hapsetme, hapishaneler, polis zulmü ve yasalar gibi bütün eski batıl inanışlardan kurtulmuştur. Bütün yasalar kalkacaktır ve meslekler olmayacaktır. Brokerler ve bankacılar, reklamcılık olmayacaktır. Çünkü bu toplumda bunlar işe yaramayacaklar. İnsan zekasıyla tasarlanmış teknolojinin hayat kalitemizi arttırdığını ve insanlığı özgür kıldığını anladığımızda en önemli konunun dünya kaynaklarının akıllı kullanımı olduğunu kavrayacağız. Bizi refaha götürecek yolda ilerleyişimiz, doğal kaynaklardan elde ettiğimiz materyallerle olacak. Bunu anladığımızda göreceğiz ki, para bu kaynakların önünde bir engeldir. Neredeyse her şeyin bir ekonomik sebebi vardır. Neden bu kaynakları elde etmek için paraya ihtiyaç duyalım? Bunun sebebi gerçek veya varsayılan kıtlıktır. Genellikle hava ve kuyu suyu için para vermeyiz çünkü onlarda büyük bolluk var. Satmak çok anlamsız olur. O zaman, akla yatkın olan; eğer evler, şehirler ve ulaşım gibi toplumumuzdaki her şeyi yaratmak için uygun kaynaklar ve teknolojiler yeterli bollukta olsaydı bir şeylere satmaya gerek kalmayacaktı. Aynı şekilde eğer otomasyon ve makineler insanları iş gücü olmaktan kurtaracak kadar teknolojik açıdan gelişmiş olsalardı ortada iş sahibi olmak için hiçbir sebep kalmayacaktı. Ve bu sosyal bakış açısıyla paranın olması için de sebep olmayacaktı. Peki, dünya üzerinde yeterli kaynaklara sahip miyiz? Her şeyin ücretsiz olarak elde edilebildiği ve işçiliği gerektirmeyen bolluk içinde toplum yaratacak teknolojik anlayışa sahip miyiz? Evet, bunu minimum düzeyde mümkün kılabilecek kaynaklara ve teknolojiye sahibiz. İleride hayat standartlarının yükselmesi ile insanlar bizim medeniyetimize bakıp ne kadar ilkel ve ham bir toplummuşuz diyecekler. Kaynak bazlı ekonomi, insanlarla ve onların refahı ile ilgilenir. Kitabı okuduğumda aklıma bu belgesel ve proje geldi buraya bırakmak istedim. Projenin içeriği elbette daha ayrıntılı her kaynak ayrı ayrı ele alınmış belgeselde. Bahsedilen bir düzende bir dünya olabilir mi? Bana göre elbette ki olamaz. Çünkü insan asıl benliğinde kötü bir varlıktır ve iyi olan her şeyi bozmayı kendisine görev bilmiştir.
Ekonomi
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202513,3bin okunma
Komünizm gibi bu görüşler adam Karl Marx'dan eşinlenmiş olabilir mi? Bunları yazarken.
Şenay
Lenin yazarın kendisini Marksizm'in en yetenekli ideologlarından biri olarak anıyormuş. İncelemede yer verdiğim tırnak içleri belgeselden aldıklarım canım ama yazarın kitapta söylediği şeyler ile aynı. Yalnız yazarın dili bu kadar açık değil.
Şenay
Bir incelemeye 4 saat ayırmışım. 🥴