İnsan Nedir? Amerikalı mizahçı, satirist ve roman yazarı olan Mark Twain' in, Huckleberry Finn ve Tom Sawyer eserlerinden sonra ülkemizde en çok bilinen kitabıdır.
Kitap; yaşlı bir adam ile bir genç arasında sohbet şeklinde ilerliyor.
Mark Twain esrinde; insanın bir makineye benzediği önermesinden yola çıkarak, insanda var olan tek dürtünün kendi onayını almak olduğunu, insanın yaptığı her davranışı (buna fedakârlıklar ve iyilikler de dahil) aslında önce kendisi için yaptığını, diğer insanların ise ikinci planda olduğunu belirtiyor. Ayrıca Twain' e göre insan, "sadece dış etkenler tarafından yönlendirilir, yönetilir, komuta edilir. Hiçbir şey oluşturmaz, fikir bile." (syf. 9) Akıl ise, tamamen insandan bağımsızdır. Kişinin kendisine rağmen düşünmeye devam eder.
Kitap, insanın kendisine sorular sormasına yol açan, özümüze ve varlık sebebimize dair ilginç fikirler içeriyor.
İnsana dair keyifli ve akıcı bir okumaydı. Felsefe- düşünce tarzı bir kitap olmasına rağmen okuması oldukça eğlenceli bir eserdi. Sade dili, sohbet şeklinde kurgulanması ve kısa bölümlerden oluşması okumayı kolaylaştırıyor.
Son olarak da Mark Twain ile ilgili öğrendiğim ilginç bir bilgiyi de eklemek istiyorum. Kendisi ölümü ile ilgili bir tahminde bulunmuş ve tahmini de tutmuş. "Mark Twain: Bir Biyografi" isimli kitaba göre yazar şöyle ifade ediyor bu tahminini:
"Halley kuyruklu yıldızı ile birlikte 1835 yılında bu dünyaya geldim. Bu yıldız önümüzdeki yıl yeniden dünyaya gelecek ve sanırım onunla birlikte buradan ayrılmam gerekecek. Eğer Halley ile birlikte buradan ayrılmazsam, bu hayatımın en büyük hayal kırıklığı olacak. Tanrı'nın şöyle dediğinden eminim: 'Bu sorumsuz iki ucube birlikte gelmişti ve şimdi birlikte dönmeleri gerekiyor.' ''
Ben bu bilgiyi öğrenince kitabı daha bir merakla okudum, belki size de etkisi olur. Felsefe-düşünce türü kitap okumayı sevmeyenler bile zevkle okuyabilir eseri. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.