Tom Sawyer

Ali Aydoğan

Bakın şu haylazlara :)
2020 26. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 17:47
TOM SAWYER Belkide hiç bu kadar keyif almamiştım. 15 gün de çok kitaplar okudum. Şüpesiz en güzellerinden biri de bu (çocuk edebiyatı ) kitap oldu. - çocukluk anlarına götürdü.- Tabii ben bu kadar haylaz değildim :p Tom Sawyer ve arkadaşı (Huckleberry Fun) mezarlıkta bir cinayete şahit olurlar. Katil ile kesişen noktası ise gömü aramalarıyla tekrar yeni bir macera başlar. Çocukluk o ya, kısa zamada zengin olma umudu var. Biri pasta limonata derdinde, diğeri ise "ah Tom" :)) ) Kırmızı bir kravatla yavru bir buldok köpeğini `nin -Tom da böyle bir çocuktu -derdinde. Okumanızı tavsiye ederim.
Tom Sawyer
2020 13. kitabı
Okunma: 28 Mart 2020 18:17
Tom Saywer'ın kitabını okuduğumda bazı şeyleri merak ettiğini gördüm. Cesur olduğunu açıkça gösteriyordu. Bazen kendisini ve arkadaşının başını derde sokuyordu. Bu kitapta merağın iyi olduğunu söylüyor. Ama çok merağın nelere yol açtığını gösteriyor. Bazen tehlikeli şeylerde yapıyordu. Huck ve Tom Sawyer çok iyi arkadaştı. Bazende yaramazlık yapmadan duramıyordu. Bundan dolayı Polly teyze onu hep cezalandırıyordu. Tom Sawyer kardeşi Sid'i hiç sevmiyordu. Teyzesi ona ağır cezalar veriyordu. mesela ona boyamayı bitirmezse ne arkadaşıyla görüşeceğini vene oyun oynayacağını söylerdi. Bu kitabı merağın iyi olduğu için ama fazla merakın zararlara yol açar.
Eğitim
Puan vermedi
1875 yılında çocuklar için yazılan ve yazıldığı günden bugüne popülerliğini yitirmeyen çocukluğumuzun ve yetişkinliğimizin haşarı arkadaşı Tom Sawyer’in maceralarına beraberce bir göz atalım. En çok bilinen kitap karakterlerinden birisi olan Tom Sawyer’ın yaratıcısı Mark Twain, bu eseri yazarken bu kadar popüler olabileceğini ve neredeyse dünya milletlerinin hepsine şu veya bu miktarda ulaşabileceğini öngörebilir miydi acaba? Gerçi ön görüleri yüksek bir yazar, hayat hikayesinden öğrendiğimiz kadarıyla. Kardeşinin ölümünü rüyasında görür ve kardeşi aynı şekilde gerçekten ölür. Bunun üzerine parapsikolojiye yönlenmiş ve kendi öleceği zamanı doğru tahmin etmiştir. Görüleceği üzere Mark Twain ilginç ve yetenekli birisidir. Gençliğinde kaptan olmaya heves etmiş, hem Amerika’yı hem de dünyayı dolaşma amacını gerçekleştirmiş, özgürlük ve macera tutkunu birisiymiş. Zamanında Amerika’nın en popüler kişisi olmakla beraber Amerikan edebiyatının da kurucusu sayılır. Mark Twain çok yönlü biri de aynı zamanda, ne kadar düşünsem aklıma gelemeyecek bir şeyin de mucidiymiş: Sütyen kolçasının… Ayrıca kendi tasarımı defterleri de ticari olarak üretmiş. Teknolojiye de oldukça yakın bir yazar olan Twain, daktiloyu ilk kullanan yazarlardan birisidir ve kimilerine göre daktiloyla yazılan ilk kitap Tom Sawyer’ın maceralarıdır. Fakat sonrasında bu alete pek ısınamamış olacak ki tekrar kalemle kâğıda döndüğü söylenir. Gelelim kitabımıza; Mark Twain kitabı yazma amacını kitabın ön sözünde şu şekilde belirtir: “Her ne kadar kitabımın amacı kız ve oğlan çocukları eğlendirmek olsa da umarım büyükler tarafından da benimsenir ve çocukken hissettikleri, düşündükleri, konuştukları şeyleri, kendilerinin de içine düştükleri komik durumları onlara gülümseterek anımsatır.” Kitabı okurken bir
2021 6. kitabı
Kitap maceracı ruhlar için yazılmış . Herkese tavsiye ederim kitapta etkileyici bir anlatım var yazar özenerek yazmış okuyan pişman olmaz. Ama daha çok 11-15 yaş arası çocuklar okuyabilir . Güzel bir kitap .
2021 16. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2021 01:31
Küçük bir çocuğun, yaşından büyük bir maceraya atılmasını anlatıyor. Arkadaşı Huckleberry Finn'in ayrı bir kitabı da var, o kitabı da okumayı düşünüyorum. Beğenerek okudum, sonunun iyi olması da ayrıca hoşuma gitti.
2020 52. kitabı
Kitap inanılmaz derecede çocukluk duygularıma tercüman oldu. hâlâ yaşadığım toplumsal sorunları dile getiren bir şaheser. Bu kitapla birlikte mutlaka diğer çocukluk öykülerini anlatan kitapları, çocukluk zamanlarını anlatan biyografileri okumak gerekir. Ben bu kitapta Adnan Binyazar'ın Masalını Yitiren Dev kitabında,Muzaffer İzgü'nün Zıkkımın Kökü kitabında, José Mauro De Vasconcelos'un Şeker Portakalı kitabında ne hissetiysem onu hissettim. Kitabın dili zaten çok sade tercümanı ayrıca tebrik etmek isterim. Kitabın dili sade ama bayağı değil her cümle gerekli her sözcük lazım. Arı duru yaramaz afacan çocukların içindeki ateşi körükleyen bir eser.
2021 69. kitabı
Bana okumayı sevdiren kitaplardan biri. Ayşegül serisiyle büyüdük. Gelin görün ki ben bir kız çocuğu olsam da asla Ayşegül gibi değildim ve bu canımı sıkıyordu. Ayşegül'e bakarsak biraz serseri kalıyordum. Bundan sonra kitaplara ön yargım oluştu farkında olmadan. Sonra öğretmenimin zoruyla seçtiğim bir kitabı umutsuzca okurken kimliğime de zevkime de gerçekten uyan bir kitap bulmanın şaşkınlığını yaşadım. Hem de öyle bir şaşırmak ki hala hissediyorum. Kitapların dünyasında benim gibi biri için de yer olması çok ilginç gelmişti. Sonunda kitaplarla aram düzeldi diye çok sevinmiştim. Geçen gün yine okudum. Yine çok beğendim. Dönüm noktam benim, belki bir başkası için de öyle olur. Özellikle kitap okumayı sevmeyen ve biraz kenarda kalmış çocuklara önerimdir.
Tom SawyerMark Twain · Arkadaş Yayıncılık · 201413,5bin okunma
Puan vermedi·%61 (79/128 syf.)
Bana hitap edecek bir özelliğini bulamadim. Yetiskin insanlarin okurken daha küçük yaş grubundakileri anlamasini destekleyecek egitsel boyutunun yuksek olmadigini ya da anlatilan deneyimlere bir yerlerde denk geldigimi bildigim icin okumayi yarim birakmayi tercih ettim.
2021 45. kitabı
Bağlantı noktaları aşırı bağımsızdı.Bu görüşümü binaen kitap su gibi bitti ama beklediğim o heyecanı yakalayamadım.Ama Mark Twain'ni bir kalemde silmeyide düşünmüyorum tabiki :) Keyifli seyirler...
2023 1. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 22:06
Tom Sawyer Mark Twain çokça okunan yüz temel eserden biri olan Tom Sawyer, küçükken de cep kitap şeklinde elimdeydi ve şimdi yine aynı heyecanla bana kendini okuttu. Çocuk kitabı olarak düşünülmemesi gereken kitaplardan biri, Tom ve maceraları iyiliği ve kötülüğü adaleti, paylaşmayı hikayesi ile heyecan katarak anlatıyor. Bir gün korsan olarak uyanan Tom ertesi gün define avcısı oluyor. Şekerleme tadında bi kitap.

Mark TwainYazar · 56 kitap
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü. Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).