Spinoza ile tartışma fırsatı kaptığımız kitap.
2023 19. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2023 21:17
Öncelikle nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum “bildiğim tek şey bu kitabın çok zeki biri tarafından yazıldığı” Spinoza’nın bir yandan eleştirel üslubu bir yandan tarafsız anlatımı ve bu 2 anlatımı aynı anda yürütebilmesi...Kitap bizim bölgemiz sebebiyle yaygın olan yaratıcı tanrı,özgür irade gibi konulara kafa tutuyor.Daha doğrusu dinlere kafa tutuyor çünkü spinozaya göre tanrı insana ait özellikler taşıyamaz,tanrı emir vermez,tanrı bazılarını diğerlerinden daha çok sevmez,tanrı nefret etmez,tanrı ceza vermez gibi gibi. Spinozanın tanrısı ya da her ne kadar bazıları karşı da çıksa panteizm bizim alışık olduğumuz tanrı figüründen biraz farklı.Kitap sadece dinler üzerine kurulu değil duygularımız hislerimiz beyin ve zihnin bağlantısı hepsi harika bir şekilde anlatılmış ve şaşırtıcı olan ne biliyor musunuz ? şu an nöroloji biliminin kanıtladığı bazı şeyleri spinoza sadece düşünce yoluyla bu kitapta anlatmış! Kitaptan sonra spinozanin anlattığı kader ve bilinç döngüsünü biraz daha anlamak için bence Olasılıksız kitabı okunabilir.( Olasılıksız) aynı zamanda kitapla beraber Pelin Dilara Çolağ’ın panteizm ve Spinoza’yı anlatan videoları izlenebilir.Eser ağır ağır sanki spinozayla karşılıklı konuşuyormuş gibi okunmalı;çünkü Spinoza aslında bizimle adeta tartışıyor bu kitapta.
Felsefe
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20242,180 okunma
1 +1'leme
Kitabın yayınevi olsam, bir sonraki baskısına dahil ederdim bu incelemeyi.. Kelimelerinize sağlık.. 😉😉
Manolya
Çookk teşekkürler 🤗