Aylak Adam
2023 1. kitabı
Türk edebiyatının ilk modernist belki postmodernist de sayılabilecek kitaplarından. Ben kitabı konusunu bilmeden yazarın adına aşina olduğum için almıştım. Ancak daha sonra öğrendiğime göre kitap Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabına ilham olmuş bir kitapmış. Öncelikle kitap sayfa sayısına rağmen çok hacimli bir kitap. Kitap bittiğinde birden fazla kitabı okumuş gibi oluyorsunuz ki bence bu yazarın bilinçli yaptığı bir şey olmuş. Başkarakterin adını bilmiyoruz. Hakkında olan bilgilerimiz oldukça sınırlı ama ruh dünyasıyla ilgili her şey verilmeye çalışılmış. Başkarakter C.' nin sorunları tam bir aydın sendromu. Hiçbir yere sığamıyor, oradan oraya savruluyor, kendini anlamaya çalışıyor, her yerde yabancılık çekiyor vs. Bu kadar şeyin sonunda ise yine hiçbir yere varamıyor. Kitabın sonunda karakterin kaybolmuşluğunun hiçbir zaman bitmeyeceğini görüyoruz. Karakterimiz hayatı boyunca hep bir şeyleri kaçıracağını anlıyor ve kitap karamsarlık içerisinde bitiyor. Kitabın anlatımı çok özgündü. Geriye dönüşler okuyucunun anlayacağı ve kitaptan kopmasını engelleyecek şekilde yapılmıştı. Kitabın genel anlamda başarılı ve alanında örnek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.
Aylak AdamYusuf Atılgan · Can Yayınları · 201971bin okunma