Karamazov Kardeşler Kitap İncelemesi
2023 74. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 01:42
Abartıldığı kadar varmış dediğim eserler arasında.Dostoyevski kitabında kitabı insan doğasınsındaki varoluşsal sancıyı,karmaşıklığı,aile ilişkilerini,ahlak ve din unsurlarıyla harmanlayıp biz okuyuculara sunmuş.Konusuna giriş yapacak olursak kitap Karamazov ailesi;Fyofor Pavloviç ve oğulları Dimitri,Ivan,Aleksey çevresinde gelişiyor.Dostoyevski'nin kitaptaki baba figürüne Fyodor ismini vermesinin sebebi ise o karakterle adeta kendi babasını bağdaştırması çünkü Dostoyevski kendi hayatında babasına karşı yoğun nefret duyguları beslemekte idi.Konumuza geri dönecek olursak Fyodor Pavloviç Karamazov zevk düşkünü,aşağılık bir adam,hiçbir çocuğuna ilgi göstermemiş ve 3 kez evlilik yapmıştır,çocuklarının her birinin anneleri farklıdır.Oğlu Dimitri'de babasına epey benzemesinin yanı sıra kaba kuvvet kullanmaktan da çekinmeyen bir karakterdir.İvan'a gelecek olursak oldukça zeki bir karakter olduğunu kitabı okudukça algılayabiliyoruz,aynı zamanda Ivan dini çok fazla sorgulayan da bir karakter. Aleksey ise içlerinde ki en saf,masum olan karakter.Ağabeyleri babası tarafından bile sevilmekte. Kitabın içine polisiye de girdiğinde olaylar iyice karışmaya başlıyor ve insanın içindeki merak ögesini epeyce açığa çıkarıyor.Kitap içerisinde çok fazla karakter barındırıyor bu nedenle kendinize bir not kağıdı ayarlayıp üzerine tüm karakterleri ve diğer isimlerini yazmanızı öneririm.Tüm bunların yanı sıra 1025 sayfa olmasına karşın beni hiç sıkmadı,aktı gitti. Tüm kitap severlerin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.Umarım yorumum faydalı olabilmiştir.Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar dilerim.
İnceleme
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,2bin okunma