SPOILER İÇERMEKTEDİR!
2023 4. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2023 18:12
Dostoyevski'nin en çok sevilen eserlerinin başında gelen bu eseri bu yıl ikinci kez okuma kararı aldım ve bu kararın beni hiç pişman etmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Kitaptaki karakterlerin psikolojik tahlilleri ustaca yapılmış. Bir karakterin içine girdiği buhranı da heyecanı da çok net bir şekilde iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Kitapta en çok hoşuma giden kısımlar Raskolnikov'un sorgu yargıçlarıyla olan diyalogları oldu. İki insan arasındaki psikolojik gerilim, zeka oyunları, yalanların ve kelime oyunlarının havada uçuştuğu bu sahneler insanı soluksuz bırakıyor. Ayrıca kitap boyunca sadece ana karaktere odaklanılmaması da hoşuma giden bir diğer yönü oldu. Ana karakter odaktan hiç çıkmamak üzere diğer karakterlerin de hisleri, kendi içlerindeki savaşları olduğuna parça parça odaklanmak güzeldi. Kitapta beni sıkan tek şey bazı kısımlardaki çok uzayan betimlemelerdi, ancak bunlar kitapta çok fazla olmamakla birlikte insanı kitaptan soğutacak düzeyde değildi. Kitabın sonunda Svidrigaylov'un intihar etmesi beni en çok etkileyen olaydı. Karakterden hiç beklenmeyen bir davranışın gerçekleşmesi beni dumura uğrattı. Kitabın sonunda Raskolnikov'un kürek cezasına gitmesi ama her şeye rağmen fikirlerini savunması da gerçekçi bir sondu. İnsan ne kadar ceza alsa da bir fikre körü körüne bağlanınca ona sıkı sıkı tutunuyor. Bana çok şey katan bu kitabı okuduğum için mutluyum.
İnceleme
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,1bin okunma