Rapor No. 1
2023 49. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2023 00:51
Amazon bölgesinde görev yapan askerlerin yerli kadınlara karşı işlediği taciz ve tecavüz suçlarına her gün bir yenisi eklenmektedir. Yüzbaşı Pantaleon Pantoja eşini seven, görevine sadık ve vatan sevgisiyle dolu bir subaydır. Muazzam bir örgütlenme becerisine ve görev bilincine sahip olan Pantoja bu soruna çözüm olarak geliştirilen hizmeti kurmakla ve yönetmekle görevlendirilir. Garnizonlar, Sınır Karakolları ve Diğer Kıtalardaki Erat için Bir Hosteslik Hizmeti ordu içinde işletilecek bir genelev projesidir. İlk romanı Kent ve Köpekler’de ki gibi yazar Peru Ordusunun bir eleştirisini yapıyor. Önceki romanlarından hatırlayacağımız diyalog tekniğini bu kitabında da sık sık kullanıyor. Karakterlerin bakış açısından yazılmış bölümler olsa da kitaptaki önemli olayları çoğunlukla Pantoja’nın ve diğer askerlerin üstlerine yazdığı raporlardan, bunlara verilen cevaplardan, radyo programlarından ve gazete haberlerinden okuyoruz. Yüzbaşı ve Kadınlar Taburu’nu önceki romanlarından ayıransa sadece bunlar değil kitaba hakim olan tonda çok farklı. Yazarın daha önce mekan olarak kullandığı bir coğrafyada –Yeşil Ev- geçmesine rağmen komedi unsuru okurun romana bakışını tamamen değiştiriyor. İlk bakışta konusu gereği bazı okurların uzak durmak isteyebileceği bir kitap gibi görünse de kitapta abartılı bir cinsellik yok. Yazar daha çok absürt bir konu üzerinden bir düzen eleştirisi yapmış. Yazarın başka bir kitabını okumuş olanlar sadece okurun ilgisini çekmek için böyle bir konuyu seçmeye gerek duymayacağının farkına varacaklardır. Bir Katedral’de Sohbet ya da Yeşil Ev değilse bile çarpık bir düzeni ve onun bozulmak zorunda bıraktığı insanları ustaca ele alan bir militarizm eleştirisi. Llosa’nın erken dönem romanları içinde Can Yayınları’nın basmadığı tek kitabı bu ve maalesef yeni baskısı da bulunmuyor. Ayrıntı Yayınları’nın bu çevirisi de Almanca çevirisinden yapılmış. Çeviride beni rahatsız eden bir kısma rastlamadım ama İspanyolca bilmediğim için yaptığım bu gözlemin ne kadar geçerliliği var bilmiyorum. Yine de baskısını bulabilenlerin okumasını tavsiye ediyorum.
Edebiyat & Roman
Yüzbaşı ve Kadınlar TaburuMario Vargas Llosa · Ayrıntı Yayınları · 198986 okunma