Soğuk Deri Jaguar kitaptan çıkan Prospero serisinin ilk kitabı. Peki nedir bu Prospero kitaplığı?
Şöyle ki, Shakespeare’in Fırtına’sında Prospero, kızıyla birlikte on iki yıl yaşamak zorunda kaldığı adadan ayrılırken sihirli asasını ve kitaplarını gömüyor. Prospero’nun kayıp kitaplarından mahrum kalan insanlığın da kendi rüyalarını (ütopya), kâbuslarını (distopya), hayallerini (fantastik) ve geleceğini (bilimkurgu) yazmaktan başka çaresi kalmıyor. İşte kitap bu seri içinde yer alıyor.
Hakkında yazmak için biraz zaman geçsin istedim. Zira enteresan ve bir o kadar etkileyici bulduğum bir kitap okudum ve bu kadar az bilinir olması da şaşırttı. İlk sayfalar gerçekten ürpermeme neden oldu. Zaman zaman da gerildim.
Kitap haritada yerinin bile zar zor seçilebildiği Antarktika yakınlarında, gemi rotaların dışında, kimsenin mecbur kalmadığı sürece uğramadığı küçücük bir adada geçiyor.
I.Dünya Savaşı sonrasında bu adaya bir meteoroloji uzmanı görevlendiriliyor. Adada kendisinden başka bir de fener görevlisi bulunuyor. Ya da öyle mi acaba?
Kitapta hem felsefik hem de fantastik ögeler var. Sürekli bir değişim ve bu değişime karşın insanın tutumu, mücadelesi, savaşı, kendisiyle yüzleşip hesaplaşması çok etkili bir dille aktarılmış.
İnsan denilen canlının ilkelliğinin hemen yanı başında var olduğunu, diğer yanıyla ayıran çok ince çizgiyi görebiliyoruz ve bu oldukça rahatsız edici.
Tüm bunlarla birlikte İngiltere ve İrlanda arasındaki ezeli düşmanlığı, İngiltere’nin İrlanda üzerindeki hükmediciliğini de satır aralarında okuyoruz.
Kapak tasarımı da sade ve dikkat çekici.Serinin diğer kitap kapakları da aynı sadelikle tasarlanmış.Filme uyarlanmış olsada da kitap kadar etkileyici olmadığını belirterek izlemek isteyenler için eklemiş olayım. Önce kitap sonra film.
Tavsiyemdir, iyi okumalar dilerim.
Soğuk DeriAlbert Sanchez Pinol