Martin Eden
2023 10. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2023 17:07
Jack London'dan okuduğum 3.eser oldu Martin Eden. Kitaba başlarken acaba nasıl bitecek bu kitap diye çok düşündüm ve açıkçası biraz gözüm korkmuştu. Ama kitabın başlar başlamaz kendine çeken bir havası vardı. Sonunu bilerek okumaya başladığım halde açıkçası umarım yanlış spoiler almışımdır umuduyla kitabi okudum. Kendine inanan bir insanın bir şekilde başarıya ulaşabileceğini fakat bu uğurda yola çıkarken onu motive eden sevdiği insanların başarısız olduğunda yanında göremediğinde onu başka işlere yönlendirmeye çalıştıklarını anladığında hevesinin kırıldığını hissediyor. Belli bir zaman sonra başarılı olduğunda değeri anlaşıldığında ise yanında olmayan insanların teker teker statüsü için yanına geldiklerini gördüğünde onların ne kadar çıkarcı, ikiyüzlü, sınıfsal farklılıklara önem verdiklerini yani en yakınında ki insanın bile gerçek yüzünü görüyor. Bir zamanlar onların düşüncelerini öğrenmenin, yanlarında olmanın ne kadar önemli olduğunu bunun belli bir zeka seviyesi gerektirdiğini düşünen Eden bu düşüncesinde yanılıyor. Zengin olmadan önceki yaşantısında ne kadar mutlu olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor. Bu gerçeği görünce ne kadar çok başarılı olsa bile hayata dair bir hevesi kalmıyor. Yani bir zamanlar kendi kurtuluşu için çalışırken içine dahil olduğu toplumun gerçek yüzünü görmesiyle hayata dair bir amacı kalmıyor. Kitap ne kadar 20 yüzyılın başında yazılmış olursa olsun günümüzde gayet geçerliliğini koruyan çok güzel mesajlar içeriyor. Sınıfsal özentiliğin ne kadar boş bir şey olduğu, kendini geliştirmek isteyen kişinin gerçekten istediği takdirde bunu yapabildiği, insanlara fazla anlam yüklememek gerektiği gibi daha bir çok mesajlar bunulunduran bence çok güzel bir kitaptı.
Edebiyat & Roman
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma