Şinasi - Şair Evlenmesi
2023 7. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2023 00:00
Edebiyatımızın ilk tiyatro eseridir. Doğaçlama (tuluat) tiyatro oyunlarından yazılı metne dayalı, içerisinde giriş gelişme ve sonuç bölümleri olan tiyatroya geçiş bu eser ile olmuştur. Edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir. Şair evlenmesi; noktalama işaretlerinin ilk kez kullanıldığı eserlerden biridir. Geleneksel Türk tiyatrosunun izlerini taşıyan eser, sade bir konuşma diliyle yazılmıştır. Oyun kişileri dönemin toplumsal yapısını yansıtan gerçekçi karakterlerdir. Konuşma örgüsü, kelime oyunları ve konuşma yanlışları içerir. Eser, klasik Fransız tiyatrosunun ve özellikle Moliere’in etkisini de taşımaktadır. Şinasi ilk önce eseri 2 perdelik bir tiyatro oyunu olarak kaleme almıştır ancak ilk perdeyi kendi elleriyle kaldırmıştır ve ilk perde hiçbir yerde yayımlanıp sahnelenmediğinden tek perdelik bir oyun olarak bilinir. Eser, 1873 yılında Şinasi'nin ölümünden sonra Mehmet Tayfur adlı bir kitapçı tarafından Selanik'te kitap olarak basılmıştır. Şair Evlenmesi ne gazetede tefrika edildiğinde ne de kitap olarak basıldığında ilgi gördü. Aksine alay konusu olmuştu. Bu durum maalesef ki edebiyat dünyasında kulağa hiç şaşırtıcı gelmiyor olsa gerek. Eserin konusuna değinecek olursak; Batılı tutum ve davranışlarıyla mahallede pek sevilmeyen eğitimli ama saf bir kişilik olan Şair Müştak Bey, sevdiği kadın olan Kumru Hanım ile evlenmek ister. Bu evlilik görücü usulü olacaktır. Sonrasında ona bir oyun oynanır ve Kumru Hanım yerine onun yaşça oldukça büyük ablası Sakine Hanım ile evlendirilir. Bu durumu nikahtan sonra fark eden Müştak Bey öncesinde bayılır sonrasında da itiraz eder. Ama itirazları kabul görmez ve mahalleli onu, Kumru'nun değil Sakine'nin verildiğine dair ikna eder. Tam Müştak Bey kaderine razı geleceği sırada imdadına yakın arkadaşı Hikmet Efendi yetişir. Nikâh alanına gelip imam Abdullaklaka'ya rüşvet teklif edip durumu düzelmesini söyler ve durum çözülür. Sonrasında Hİkmet Efendi ile konuşan Müştak Bey'in artık aklı başına gelir ve birbirlerini görmeden evlenmemek gerektiği kanaatine varır. Şair Evlenmesi, görücü usulü evliliği eleştiren gayet tatlı bir eserdir.
Edebiyat & Roman
Şair Evlenmesiİbrahim Şinasi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202520,5bin okunma