"Balkon Lambası"
Siz hiç kendinizi balkon lambası gibi hissettiniz mi? Evet, ilk duyduğunuzda kulağınıza, yani aslında dimağınıza tuhaf gelmesi muhtemel bir söylem olduğunun farkındayım ama ben kendimi bazen odanın içindeki lambayı yakıp söndürmek için yan yana duran bir duya odanın ışığını kapatırken yanlışlıkla basıldığı için geceden açık unutulan bir balkon lambası gibi hissediyorum. Gündüz olunca o lambanın ışığı ne hale gelir herkes bilir, gün içerisindeki tüm aydınlıkların işbirlikleri arasında balkonda yanan o zavallı lamba oldukça fersiz bir hal alır değil mi? Oysa sabahleyin az önce kendisinden bahsederken “zavallı” diye tasvir ettiğim aynı lamba gece yandığında karşı caddeden karanlık içersinde yürüyen bir kadına maalesef özellikle bizim coğrafyamızda "korkma" dercesine güç verir ışığıyla. Sokakta yürürken gece yanan bir evin balkon lambasını görmek soğuk bir gecede müthiş bir sıcaklık verir, samimi hissettirir, “burada hayat var” dedirtir ve çevresini aydınlatır gecenin orta yerinde yanan lamba kışın ortasında açan aykırı bir çiçek misali ama tekrar yinelemek gerekirse aynı lamba sabah yanınca öyle değildir. Bütün kerameti kaybolmuş, bal kabağına dönüşen Sindirellanın arabası misali yok oluverir diğer başka ışık cümbüşlerinin arasında. İşte insan bazen gece açık unutulmuş bir balkon lambasının sabah yanarken ki hali gibi etkisiz hisseder kendisini. İçinde bulunduğu yaşam kümesindekilere bakınca aynı çağda ve aynı zamanda fiziki olarak yan yana nefes alıyor olsa da, zihninde ve ruhunda aynı şeyleri yaşamadığını görür. Bu da insana kendisini daha çok yalnız hissettirebilir. Bazen yanlış yerde duruyoruz, yanlış insanlarla, yanlış çemberlerin içinde olmakta fazla ısrar ediyoruz. Zaten hayata dair onca ışığın arasında bile karanlıkta kalışlarımız ondan. Oysa rengarenk insanlarız, evet birbirimizden farklıyız ve bizim bu farklılıklarımız hayatı daha anlamlı ve merak edilesi hala getiriyor. Hayat ritmi bozulmuş, heyecanı kırılmış, yaşam sevgisi elinden alınmış, sırf hissettiklerini dile getirmek istediği için bazen doğarken seçemediği kimliğinden bazen ise kimilerine göre doğru yada yanlış diye addedilen gerçek düşüncelerinden ötürü ötekileştirilmiş, üzeri çizilmiş ve türlü haksızlıklara uğratılarak gündüz yanan bir balkon lambası gibi yapayalnız hissedenlere selam olsun. Yine görüşeceğiz, renkli rüyalar.
3.106 Gösterim
Ben yazıyı çok hoş buldum. Sizlere de selam olsun.