Kitabın adından da anlayabileceğimiz gibi ana karakterimiz Mersault herkese, her şeye ve hatta kendisine karşı yabancıdır. Karakter öğretilmiş değerlere göre değil kendi değer yargılarına göre faaliyette bulunur. Zaten kitap da şöyle başlar: “Bugün annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum.”Kitabın sonlarında yer alan mahkeme kısımlarında da işlediği suçtan değil, bu değer yargılarına uymayarak ne kadar duyarsız olduğu üzerine tartışma yaşanır. (Bazı insanların sırf normal olabilmek için olağanüstü çaba sarf ettiklerini kimse bilmez.) Ona göre yaşamın anlamı, anlamsızlığı üzerine kurulu. Kişi bu anlamsızlık üzerine kendi anlamını inşa eder. Zaten yazarımız Albert Camus absürdizm ve varoluşçuluk akımını savunan birisi. Size bu akımlar uzak da gelse okunmalı ki kendi inanç ve düşüncelerinizi süzgeçten geçirip mantığınıza yerleştirmelisiniz. Kitabı tamamıyla özümseyebildiğimi söyleyemem. Herkese göre farklı yorumlarla tekrar şekillenebilir. Üzerine çok düşünülmesi gereken bir kitap. Albert Camus