·248 syf.····Okunma: 10 Ağustos 2023 11:48 Tüm kitapsever dostlarıma kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum
Sizler de benim gbi tarihî roman okumayı ve özellikle de İskender Pala okumayı severlerden misiniz?
Yazarın çok sayıda kitabını okudum ve okumaya da devam edeceğim, kalemi daim olsun, yazmaya devam etsin inşallah. Onun kitaplarını okunayan da ben okuyorum demesin.
Kitabı beğendim ve tavsiye ederim. Eğip bükmeden, peşin peşin peşin söyleyim
Eğribozlu yetim Ornio, şeytanın veliahtı!
Henüz dokuz yaşındayken din görevlisi babasını ve annesini Büyük Kartal 'ın (Fatih Sultan Mehmet) yaptığı bir sefer neticesinde kaybeden, dünyada yapayalnız kalan, Osmanlı'ya getirlip, devşiriken , dahi zekâya sahip Ornio. O henüz çocuk yaşta bir intikam yemini ediyor, kendisini yalnız bırakan tanrıyı inkâr ediyor. Büyük Kartal ve Tanrı 'dan intikamını almak için. Kendisini kötülük yapmaya adıyor. Onun yaptıklarını okurken bir yaradılmış bu kadar kötü olabilir, bile isteye bu kadarını yapabilir mi diye düşündüm.
Ornio genç yaşında Molla Lütfullah ile tanışır. Onun hararetli bir Musa ile Hızır hikayesi anlatımı sırasında olur bu karşılaşma. O an kararını verir. Öldürülecek bir çocuk (Büyük Kartal), delinecek bir gemi (Osmanlı Devleti) ve onarılacak bir duvar (Molla Lütfi) var. Bunları kötülükle yapacak ve çocukken ettiği intikam andını yerine getirecek.
Kurgu Fatih döneminde başlayıp Yavuz Sultan Selim döneminde bitiyor.
Ornio yaşadıklarını ve yaşattıklarını, Molla Lütfi'nin idamı ile Osmanlı'nın torunlarına miras bıraktığı üç utancı, yemininde başarıya ulaştığı hâlde "Ne zamana kadar" pusulası ile aydınlanması, yşadığı vicdan muhasebesini 16 gün boyunca Yavuz Sultan Selim 'e anlatıyor. Kendisini anlatırken aslında Molla Lütfullah ile devletin ve padişahların ilim, fen, din ve sanata verdikleri değeri de anlatıyor.
Bize de keyifle okumak düşüyor.