Herkesin olmak istediği, idealize ettiği bir Öteki'si vardır.
Kim tam anlamıyla beğenir kendisini? Hiç mi düzeltmek istemez herhangi bir özelliğini? Mutlaka vardır bir eksiği ya da fazlası. En iyisini ister her daim, Öteki'ni.
Saygı duyulsun isterim, konuştuğumda dikkate alınmak, bir sohbete dahil olup güzel dostluklar kurmak isterim. Bana var olduğumu hatırlatan dışardan sesler isterim, Öteki'nin sahip olduğu gibi.
İnsan, olmak istediğine ulaşamadığında sadece olmak istediğinin var olduğu düşüncesiyle bile zarar görür. Bu hayal, ulaşılamadığı her an içini kemirir. Öteki'nin yaptığı her şey onun yapamadıklarıdır. Öteki olma çabasından vazgeçip pes ettiğinde ise kendini kabullenmeye, karakterinde olan ya da olmayan tüm güzel erdemleri sahiplenmeye çalışır alelacele.Öteki'ni kötüler, sanki hiç O olmak istememiş gibi düşmanı beller. Öte yandan eline geçen her fırsatta Ötekine yakın olmaya çalışır. İçinde bulunduğu realite onu sonu gelmez bir savaşa sürükler. Bazıları Golyadkin gibi kaybeder bu savaşı.Ne olduğu gibi olur ne de olmak istediği gibi.. ÖtekiFyodor Dostoyevski