2023 77. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2023 12:33
Körleşme- Elias Canetti "İnsanın alacası içindedir." Elias Canetti'nin yirmi altı yaşında yazdığı ilk romanı.#körleşme Hayvanın alacası dışında, insanın alacası içindedir. Bu atasözü kitapta geçiyor. Bir hayvanın renklerinin ne olduğu, ne ifade ettiği dışardan bakınca anlaşılır. İnsanınsa dışına bakarak onun ne olduğunu,hangi şahsiyete sahip olduğunu anlayamazsınız. Kitapta sadece şahsiyetini korumak ve olduğu gibi kalabilme cesaretini gösteren bir entelektüelin çevresiyle iletişimini ve yaşadıklarını görüyoruz. Zaman zaman etrafında gelişen olaylar, kahramanımızı o kadar zor duruma düşüyor ve o kadar çabuk kandırılıyor ki-aslında biz kandırıldığını düşünüyoruz- bu kadar da olmaz diyoruz . Çıkara dayalı ve bencillikle örülü insan ilişkilerini ironiyle tamamlayan bu kitabı okumak insanın içindeki alaca renkleri biraz daha tanımamızı sağlıyor. Bu renklerin bazılarından iğrensek de insan salt iyi ve kötü değil. Bunu tekrar hissediyoruz. #eliascanetti Çin edebiyatı uzmanı, yaşayan en büyük sinolog kendi fildişi kulesine çekilmiş olan Kien, kambur bir cüce olan Fisherle, temizlikçi kadın Therese ve emekli polis kapıcı George karakterleri üzerinden kapitalizm, entelektüeller, insanın paraya olan düşkünlüğü, düzenbazlık ve sürekli birbirini kandırmaya çalışan toplumun her kesimindeki insanların ufak hesaplarını ironik bir üslupla okuyucuya aktarmış. Okuması zaman zaman zorlasa da kendinizi zorlandıkça yaşama dair derin düşünmeyi teşvik eden bir roman. "Korkulu düş görmektense uyanık yatmak yeğdir." "İnsan, kendisi için anlam taşıyan şeyleri düşler." "Yürek engindir ama sonsuz değildir." "İçimizi kemiren yıkım, insanın iliğine işlemiş olan acımasızlıktır."
KörleşmeElias Canetti · Sel Yayıncılık · 20214,489 okunma
Tüm hayatım boyunca beni en çok etkileyen kitaplardan biri oldu. Hatırladıkça o gözleri kamaştıran şiddetli ışıktan körleşiyorum sanki. Bir mavi etek böyle mi tasvir edilir ve o kitaplar.. O kitaplık.. Tehlikeli oyunlara benzer bir beyin tutulması ve sizi tamamen içine alan bir kabus. Mükemmel diyebileceğim bir roman.
Bahtiyar Gül
Evet o mavi eteğin tasvirleri çarpıcı. İnsanın derinine bir incelemeydi kitap. İnsanın iyi ve kötü birçok tonu ortaya serpilmiş gibi.