"Gençliği baskı altında bulundurmak, cehalet içinde bırakmak tehlikeli bir usuldür. Bu usulü kullananlar, eninde sonunda yaptıklarının cezasını çekmeye mahkfundurlar."
Kadınlar Mektebi ilk kez 26 Ocak 1662 tarihinde Paris'te Palais-Royal Tiyatrosu'nda oynandı. Kitab Moliere'in ilk büyük komedisidir. Ve benim okuduğum ilk kitabıdır.
KONUSU(spoiler):
Arnolphe ya da öteki adıyla M. DE LA SOUCHE bencil, zalim bir adamdır. Kırkını geçtiği halde, daha on altı yaşını doldurmayan Agnes isminde bir kızla evlenmek sevdasındadır. Arnolphe bu kızı dört yaşındayken ona bakan kadının elinden almış, onu dünyadan uzak bir manastırda koyu bir cehalet içinde büyütmüştür. En büyük korkusu evlendiği zaman eşinin kendisini aldatabileceği düşüncesi. Bu yüzden Agnes'i böyle koyu bir cehalet içinde bırakmaktan çekinmemiştir. Fakat bütün bu tedbirlere rağmen, günün birinde Agnes, Horace isminde bir delikanlıya gönlünü kaptırır. Bunu öğrenen Arnolphe genç kızın saf kalbini zehirlemek için elinden geleni yapar. Fakat sonuçta tabiat kazanır.
Kadınlar MektebiMolière