Okumak için geç kaldığım bir kitap. Zamanın Kıymeti-Pratik Baskı
Oysaki değerli Nureddin Yıldız hocam dinlediğim bir sohbetinde tavsiye etmişti.
Abdulfettah Ebu Gudde hocanın okuduğum ikinci eseri. Kitaplarında dikkatimi çeken hemen her sayfadaki uzun dipnotları olmuştur. İlk okuduğum kitabın aksine bu dipnotlar bu defa beni sıkmadı. Hatta o satırlarda öyle yerleri işaretleyip altını çizdim ki anlatamam. Dipnot gibi değil de sanki kitabın temel bir parçasıymış gibi olan bir çok değerli anekdot vardı o kısımlarda. Okunmadan geçilmemeli kesinlikle. Zaten şöyle bir göz attığınızda dipnotların oldukça akıcı olduğunu anlayacaksanız.
Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde genel olarak zamanın kıymetine ve zaman kavramına yönelik ayet ve hadisler zikredilip etkili açıklamalar ile okuyucu hazırlanmış.
''İslam Alimlerinin Zamana Verdikleri Kıymet'' adlı ikinci bölüm ise kitabın en yoğun kısmını oluşturuyor. Bölümün adından da anlaşılacağı üzere bu sayfalarda kadim geçmişimizden bir çok değerli şahsiyetin zamanlarını nasıl geçirdiklerine ve zaman idraklerine yönelik anlatımlar yer alıyor. O kadar çok alim ayrıntılarıyla zikrediliyor ki isimlerinin birbirine çok benzer ve uzun olması dolasıyı ile şahsiyetlerin akılda yer etmesi oldukça zor oldu benim için. Bunun yerine alimlerin şahsında kitabın ana teması olan ''Zaman'' kavramına yönelik açıklamalara ve yaşanmış olaylara odaklanmayı tercih ettim.
Yazarımız ikinci bölümde sayfa 85 itibariyle alimlerin şahsından sıyrılıp tamamen kendi açıklama ve tavsiyelerinden oluşan bazı başlıklar kaleme almış. Bu bölümleri okumak farklı bir haz verdi bana. Güzel bir son olmuş kitap için. Son diyorum çünkü Ebu Gudde hocanın kitabı aslında sayfa 104 itibari ile nihayete eriyor. Tam bu noktadan sonra ise ''EKLER'' adında, geçmiş ve günümüzden çeşitli şahsiyetlerin zaman kavramına yönelik yazılarının yer aldığı bölüm başlıyor. Zannımca en kolay okuyabileceğiniz bölüm bu bölüm olabilir.
Özetle, ben kitabı çok sevdim ve faydalandım. Bu güzel çalışma için Allah Abdulfettah Ebu Gudde hocamızdan razı olsun. Kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe kılsın. Rabbim bizlere de okuduklarımızla amel etmeyi nasip etsin.
Zaman bu Ümmet'in her bir ferdi için çok önemli bir kavram olmalı. Onu tam bir mümin bilinci ve şuuruyla idrak edip yaşamak için umarım bu kitap bir vesile olur.