Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

517 syf.
10/10 puan verdi
Mızraklı İlmihal
Mızraklı İlmihal
Kitabı
Nedamet Dergisi
Nedamet Dergisi
Dergisi Eylül/Ekim ayı etkinliği olan
Mızraklı İlmihal
Mızraklı İlmihal
okuma etkinliği ( #219893377 ) kapsamında okudum. Mızraklı İlmihal'in bu baskısı. 7 Bölüm, (1- Osmanlı Türkçesi'ne giriş, 2- İman ve İslam Risalesi, 3- Mızraklı İlmihal, 4- Sıracül Müttekin, Sıratul Mühtedin, 5 - Nesefi Akaidi, 6- Karabaş Tecvidi ve 7-Hizbu'l-Bahr ve Seçme Dualar)'den oluşuyor. Kitap genel olarak Osmanlı Türkçesi ve Latin Harfleriyle birlikte karşılaştırmalı basılmış ancak sadece Hizbu'l-Bahr ve Seçme Dualar kısmı Arapça Dualar olarak ve neden okunacağı şeklinde hazırlanmış. Kitap, Osmanlı Türkçesi ile birlikte toplam 520 sayfalık bir kitap haline gelmiş ancak ben kitabın böyle hazırlanmasını çok ama çok beğendim çünkü bana genel olarak Osmanlı Türkçesini tekrar etme, Osmanlı Türkçesinde farklı bir metin, Osmanlı Türkçesinde antrenman ve tekrar yapma olanağı sağladı. Kitabın bölümlerine geçecek olursam, giriş olan Osmanlı Türkçesi'ne giriş bölümü Osmanlı Türkçesi alfabesi, Arapça alfabeden farklı olan harfleri ve genel olarak Osmanlı Türkçesi hakkında bilgi veren kısa bir bölümdü. 2- İman ve İslam Risalesi bölümü yazarının kim olduğunu çözemediğim 10-12 sayfalık küçük bir risaleydi. Bu risale'de imanın rükûnleri, imanın kısımları, İmanın şartları, İslam'ın şartları, Namazın Farzları, Abdest-Gusül-Teyemmüm'ün farzları, Oruç ve Haccın farzları, Allah'ın(C.C.) sıfatları gibi konuları işleyen kısa bir ilmihal kitabı gibiydi... 3. Bölüm. Mızraklı İlmihal, kitabın ana omurgası diyebileceğimiz bölümdür yaklaşık 200 sayfadır. Miftâhu’l-Cenne olarak da bilinen Mızraklı İlmihal, Osmanlı ilmihal geleneğinin ilk örnekleri arasındadır. İnsan okurken, okuyunca âdeta bahr-ı muhit'e düşmüş gibi hissediyor. Öyle bir kitap ki İbadetlerin her yönünden bahsetmesinin yanı sıra Abdest, Gusül, Teyemmüm hakkında detaylı bilgiler, birçok sünneti ve de gerek içtimai gerekse de ferdî yaşama dair İslami nasıl olur, İslam neyi öğütler bu konular hakkında bilgiler veren muazzam bir kitaptı gerçekten insan Mızraklı İlmihal okurken bildiklerini tekrar ediyor, bilmedikleri konusunda hayret ediyor, kendine çeki düzen verme ve daha da iyi olmaya niyetleniyor. Gerçekten dinî ve dünyevî yaşam olarak her konuda öğretici bir kitap... Osmanlı devrinde hemen hemen her yerde ders kitabı olarak okutulan bu kitabı okuyunca Osmanlı'da içtimâî hayatın neden daha düzgün, ahlaklı ve adaplı olduğunu görüyorsunuz. Okunmalı, okurken satırlar tekrar tekrar okunmalı, bitirdikten sonra tekrar okunmalı öyle muhteşem bir eserdi. :) 4. Bölüm Sıracül Mühtedin: Yaklaşık 20 sayfalık kısaltılmış bir Sıracül Mühtedin bölümü, bu bölüm de bazı Hadislerin, bazı rivayetler ve sahabe sözlerinin açıklaması ve lafızlarının açıklaması yapılıyor. 5. Bölüm Nesefi Akaidi:
Ömer Nesefi
Ömer Nesefi
tarafından yazılan akideler kitabının yaklaşık 30 sayfalık bir derlemesidir. Burada eşya hakikatleri, ilmin sebepleri, duyular, sadık haberler, Allah'ın sıfatları, Günahlar, İman meseleleri, Evliyalar ve Kerametler, melekler, kıyamet alametleri gibi daha birçok akidevi konularda hadisler ve görüşler açıklanıyor sonra burada geçen hadis ve görüşlerin lafızlarına bakılıyor, lafız manaları açıklanıyor. 6. Bölüm Karabaş Tecvidi: Şeyh Abdurrahman Karabaşi tarafından yazılan tecviddir.
Bursalı Mehmed Tahir
Bursalı Mehmed Tahir
Efendi, Şeyh Abdurrahman Karabaşi hakkında şöyle demiştir. "Tecvid ilminden meşhur Karabaş risalesinin müellifi, hicri 904 yılında İstanbul'da vefat ederek, Mehmed Paşa civarındaki mescidin avlusunda defne­dilmiş olan Şeyh Abdurrahman Karabasi Hazretleri'nin olduğu rivayet edilmiştir." Türkiye'de ki en meşhur tecvid kitaplarından olan Karabaş Tecvidi, insanlara Kur'an okumanın inceliklerini, Tecvidin bütün inceliklerini, Med harflerini ve kurallarını, nasıl okunduğunu ve diğer tecvid kuralları anlatılıyor. 7- Bölüm Hizbu'l-Bahr ve Seçme Dualar: Kitabın sonuncu bölümü olan bu bölümünde Hizbu'l-Bahr duası, Ezan duası, abdest duaları, sofra duası, Silsile-i Şerif, Esmaül Hüsna, Yemek Duası, Secde ayetleri ve çeşitli hallerde yapılacak dualar anlatılıyor. Kitabın tek Arapça yazılı bölümü bu bölümdür, diğer bölümler Osmanlı Türkçesi ve Günümüz Türkçesi şeklinde yazılmıştır... Şunu da belirtmek isterim ki bu çalışmanın kapağını ve tasarımını çok ama çok beğendim, kapakta ki mum ve mumdan yayılan ışıkların böyle çizgi çizgi tasvir edilmesi bence Mızraklı İlmihal'in insanları nasıl aydınlattığını anlatmak ve vurguladığını temsil etmiş gibi duruyor...
Mızraklı İlmihal
Mızraklı İlmihalAnonim · Yasin Yayınevi · 2012787 okunma
·
8 artı 1'leme
·
90 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.