Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ahmed Midhat Efendi
Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi
(1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat döneminin en önemli yazarlarındandır. En büyük arzusu kitap okuyan bir toplum yaratmaktı. Çoğunluğa hitap etmek, dertlerine tercüman olmak kaygısıyla çok sayıda eser verdi ve "kırk beygir gücünde yazı makinesi" olarak tanındı. Avrupa'nın bilimini, sanayisini ve çalışkanlığını övdü. Osmanlı toplumunun ahlakının korunmasının gerektiğini vurguladı. Dilde sadeleşmeyi savundu. Devlete ve dine itaatsizliği, tembelliği, müsrifliği, özentiliği eleştirdi. Yetişkinliğinde Rusçuk'ta bir devlet dairesine memur olarak atandı. Memuriyetini sürdürürken bir yandan da Arapça, Farsça ve Fransızcasını ilerletti. Midhat Paşa onu takdir etti ve kendi ismini ona verdi. Binaenaleyh asıl adı olan "Ahmet"in yanına "Midhat" eklenerek bu şekilde anılmaya başladı. Kendi matbaasını kurdu. İlk olarak kendi evinin altında kurduğu matbaayı kısa süre sonra Eminönü'nde kiraladığı bir odaya taşıdı. Edebiyatımızın ilk hikâye örnekleri olan
Letaif-i Rivayat
Letaif-i Rivayat
ve
Kıssadan Hisse
Kıssadan Hisse
isimli hikâyeleri kaleme aldı. Bu hikâyelerin satışıyla geçimini sağladı. Devir adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı. Çok kısa zaman sonra Bedir adıyla çıktı. Genç Osmanlılar ile ilişki kurdu.
Namık Kemal
Namık Kemal
ile tanıştı. Kendine ait Dağarcık mecmuasında yazdığı yazılar ve Genç Osmanlılar ile yakınlığı nedeniyle tepki çekti. "Duvardan Bir Seda" adlı makalesi nedeniyle dinsizlikle suçlandı.
Namık Kemal
Namık Kemal
'in
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut Silistre
oyununun yarattığı atmosfer sebebiyle Rodos'a sürüldü. Sürgün yıllarında çok sayıda eser yayınladı. Rodoslu çocuklara ders verdi. "Medreseyi Süleymaniye" adlı bir ilkokul açtı.
Hasan Mellah
Hasan Mellah
,
Hüseyin Fellah
Hüseyin Fellah
adlı eserlerini burada yazdı. Abdülaziz'in vefat etmesi ve V. Murat'ın başa geçmesiyle çıkan genel af sonucu İstanbul'a geri dönmesine izin verildi. Sürgünden sonra 1878'de çıkarmaya başladığı Tercüman-ı Hakikat, 1921'e kadar yayın hayatını sürdürdü ve Osmanlı basın tarihinin en uzun ömürlü ve etkili gazetelerinden birisi oldu. Emekli olduktan sonra Darüşşafaka'da gönüllü öğretmenlik yaparken kalp durmasından hayatını kaybetti.
··
338 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.