Görünmez Adam, daha çok Zaman Makinesi ve Dünyaların Savaşı kitaplarıyla tanınan (Doktor Moreau'nun Adasını da unutmamak lazım) Herbert George Wells'in, bilinen adıyla H.G. Wells'in; Bilimkurgu, kendi deyimiyle birazda 'Fantastik' edebiyatın temellerini atan önemli kitaplarından biridir.
Temel atma meselesini biraz açmamız lazım. H.G. Wells Görünmez adamı 1897 yılında yani günümüzden tam 120 yıl önce yazmıştır. Bu yılın bir başka özelliği de Thomas Edison'un ampülü icat ettiği yıldır. Yani Televizyon, bilgisayar, internet gibi günümüz teknolojinin yüzde birinin bile olmadığı bir dönem. Hatta "Bilimkurgu" kavramı bile bu kitap yazıldıktan 30 yıl sonra ortaya çıkmış. O dönemde bu tür kitaplara "Bilimsel Romans" deniyormuş. Okumayı düşünen arkadaşlar burada yazdıklarımı dikkate alarak okumaya başlarsa kitabı daha doğru değerlendirecektir.
Kısaca konuya değinecek olursak sunuş kısmında ABD'li Bilimkurgu yazarı Gregory Benford'un da bahsettiği gibi, görünmez olmayı hayal etmeyenimiz yoktur herhalde istediğimiz her şeyi yapabiliriz. Ama bir de aynanın diğer yüzü var işte Wells'de kitapta tam da bu noktaya parmak basıyor. Görünmez adam olmak bir lütuf mu, yoksa bir lanet mi? Görünmez olma yeteneği insanı ne kadar yozlaştırabilir? sorularına cevap arıyor.
Okumayı düşünenlere önemli bir uyarı daha yapmak istiyorum. 2000 yılında Kevin Bacon'un oynadığı başarısız bir Görünmez Adam filmi var (imdb.com/title/tt0164052) Bu filmin kitabımızla tek ortak yanı ikisinde de bir tane görünmez adam var bunun dışında konu tamamen farklı. Bu filme göre değerlendirme yapmamak lazım. Asıl film 1933'teki Görünmeyen adam filmidir (imdb.com/title/tt0024184)
Baskısı güzel, dili gayet akıcı, bir iki günde rahatlıkla okuyabileceğiniz bir kitap. Ben kendi adıma keyif alarak okudum.
Gökhan çok güzel anlatmışsın, ben kitabı *.pdf'ten okudum diye de pek içine giremedim, ondan dolayı fazla beğenemedim sanırım; ama aklıma kitabın verdiği hava geldikçe bir özlem oluşur hep.
Teşekkürler Uğur. .pdf e book olayına ben bir türlü ısınamadım karşıda değilim hatta arşivleme açısından çok iyi ama tabletten kitap okumak ne bileyim mecbur kalana kadar direneceğim galiba. Ama sırf arşivleme için bir tane alabilirim.