Yaşamın Anlamı
2023 10. kitabı
Yaşamın anlamı nedir? Neden geldik bu dünyaya? Bu dünyadaki amacımız, görevimiz ne? Freud’a göre zevk istenci, Adler’e göre güç istenci. Oysa Victor E. Frankl der ki yaşamın anlamına ancak anlam istencimizin peşinden giderek ulaşabiliriz. Geri kalanlar anlamsız bir boşluğun süslenerek gizlenmesinden öte bir şey değildir. Hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Hayatını anlamlı yaşayabilenlere ne mutlu demek isterdim lakin gerçek şu ki o anlam kişiden kişiye, yıldan yıla hatta günden güne bile değişebilir. Aslında anlam arayışı anlamın ta kendisidir demek de yanlış olmaz. Çünkü “Yaşamak isteyen insan, her türlü nasıla katlanır.” Yine de biraz olsun sorularınıza cevap bulmak isterseniz odağınızı dışarıya çevirmek, insan varoluşunun “kendini aşkınlığı” özelliğinin farkına varmak faydalı olacaktır. Öyle bir mevzu olmalı ki bu, adanmanız gerekmeli. Hayatı ikinci kez yaşıyormuş ancak ilk seferinde -tıpkı şimdi olmak üzere olduğu gibi- hata yapmışçasına yaşamalısınız. Örneğin engelli bir evladı olan kendini onun bakımına adamış ve bunun için kendi hayatından vazgeçmiş bir anneden artık bunu yapmamasını isteyebilir miyiz? Hayatını anlamlandıran şeyi onun elinden alabilir miyiz? Artık bunu yapmamasının karşılığında ayağına gücün ve zevkin her türlüsünü sersek onu mutlu edebilir miyiz? Kaybettiği anlam yüzünden intihar etmesini ya da derin depresyona girmesini engelleyebilir miyiz? Frankl’a göre hayatı anlamlı yaşamanın üç yolu vardır: 1. Üretmek ve deneyimlemek 2. Olanca eşsizliği ile bir insanı yaşamak yani onu sevmek 3. Kaçınılmaz üzüntü ve ıstırap karşısında kendi tutumumuzu belirleme özgürlüğü Kitap son günlerde yaşadığım boşluk duygusunu anlamlandırmama ve onu anlamlı işlerle doldurmam gerektiği yönündeki kaybolmuş iç sesime ışık tuttu. Yaşadığım sıkıntılarda odağımı değiştirip bu sıkıntıların kazanımlarını görmemi ve teşekkür etmemi sağladı. Yaşananları değiştiremeyeceğime göre kendimi değiştirmem gerekirmiş, bunu anlamamı sağladı. Yalnız da yaşanırmış, yeter ki hayatta bizi tutkuyla peşinden götüren bir amaç olsun. Ayrıca mizah da hayatla başa çıkmada çok etkili bir yolmuş ve bol bol gülmek lazımmış :) Kaybolmuşluğumu "gören" ve "görüldüğümü hissettiren" herkese sevgi ve şükranlarımla..
Psikoloji
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,3bin okunma