Bismillah velhamdulillah,
Atomik Alışkanlıklar kitabı bu alanda okuduğum ikinci kitaptı. İlk kitap Alışkanlıkların Gücü kitabıydı.
Kitabın çevirisi yer yer beni rahatsız etti. Diğer kitabının mükemmel çevirisi sonrası yüksek bir beklentiye girmiş de olabilirim. Anlaşılmayan bir yer olmadı ancak bazen geriye dönüp cümleyi tekrar okumam gerekti.
Kitabın içeriğine gelirsek; kitap küçük değişikliklerin büyük farklar yaratacağını birçok örnekle açıklıyor ve bununla birlikte bir alışkanlığın nasıl kalıcı kılınacağı, nasıl kimliğin bir parçası haline getirileceğinden bahsediyor. Sadece alışkanlık kazanmanın değil var olan kötü bir alışkanlıktan kurtulmanın yöntemini de gösteriyor.
Alışkanlıkların "İşaret -> İstek -> Tepki -> Ödül" şeklinde gerçekleştiğini anlatıp her bir bölüm için neler yapılabileceğini, aynı zamanda var olan kötü alışkanlıkları engellemek için bu 4 aşamada ne yapılması gerektiğini anlatıyor. Bu 4 bölüm için 4 adet yasa getiriyor: (İşareti) Görünür Kılın, Cazip Kılın, Kolaylaştırın, Tatmin Edici Kılın. Bunun tersi olarak kötü alışkanlıklar için de şu yasaları getiriyor: (İşareti) Görünmez Kılın, İtici Kılın, Zorlaştırın, Tatmin Edici Olmaktan Çıkarın. Kitabın büyük bölümü bu yasaların anlatımını içeriyor.
Aynı Alışkanlıkların Gücü kitabında olduğu gibi birçok örnekle meseleyi romanlaştırması çok güzel. Tabii ki onun kadar kaliteli değil. Hatta bazen verilen örneklerle anlatılmak istenen arasında bir boşluk varmış hissine kapıldım.
Sonuç olarak kitap Alışkanlıkların Gücü kitabının şerhi niteliğinde. Somut ve kanıtlanmış yöntemlerle diğer kitabın bıraktığı boşlukları dolduruyor. Mesela diğer kitapta alışkanlık "İşaret -> Tepki -> Ödül" şeklinde açıklanırken burada "İstek" kısmı da ekleniyor ki bence bu gerçekten önemli.
Rabbim hayırlısıyla alışkanlıklarımızı düzenleyip rızası üzere yaşamaya muvaffak kılsın. Amin.
Vesselam.