Bilim kurgu camiasının modern gözbebeği Üç Cisim Problemi'ni sonunda okudum. Sanırım ilk kez Çinli bir yazarın kaleminden Çin kültüründen de ögeler içeren bir kitap okuyorum ve bu hoşuma gitti. Aşırı aşırı girmese de dönemin, özellikle politik, koşulları karakterler üzerinde etkili oluyor.
Onun dışında, kitap bilim kurgusal açıdan şahane, çok güzel fikirleri çok açık anlatmış. Uzaylılarla temas konusuna farklı bir noktadan bakmış. Stephen W. Hawking'in de değindiği gibi zeka sahibi dünya dışı yaşamdan kaçınılması gerektiği üzerinden bir noktaya gitmiş; çünkü bizden katbekat gelişmiş medeniyetler gözünde insanların bir böcekten farklı olmayacağı düşüncesi hakim. Fakat, insanların kendi türünden bıkkınlığının öyle bir raddeye gideceği ki tek kurtuluşun kendi soykırımları olduğuna inanacağı kitabın ana noktalarından. Bunu Batılı bir yazardan görmek bu kadar kolay olmazdı.
Kitabın edebi dilini ise o kadar beğenmediğimi söylemeliyim. Basit bir anlatımı, basit konuşan karakterle sağlamış ama bu insanlar çok büyük bilim insanları veya politikacılar olunca garip kaçıyor. Kitapta yabancı medeniyeti oyun üzerinden öğrendiğimiz kısımdaki anlatımlara ve fikre ise bayıldım.