Tarihsel sürecimizi okuma ve anlamlandırma adına materyalist anlayışla tarihin yorumlanması diyebiliriz bu kitap için . Başlangıç kitabı da sayılabilir aslında .
İlkel topluluk bölümünde İnsanın kökeninden başlayıp dilin oluşumu , dinin nasıl ortaya çıktığı ve insanlar üzerinde nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler bulunuyor . Araç gereç yapımı , emek, üretim ,klan ,kabile hayatı , anaerkil süreçten ataerkile geçiş süreci ve köleliğin ortaya çıkışı ile ilgili özet şeklinde bilgilendirmeler yapılmış .Çok kapsamlı ele almadığı için eksik tarafları var diyebilirim . Önerebileceğim daha kapsamlı bir kaç kitap ekleyeceğim .
Eski Toplum-1, Eski Toplum-2, Analar
Bu kitaplarda daha detaylı tarihi süreç anlatılmaktadır.
Köleci Toplum :Ataerkil kölelik , devlet yapısına bağlı kölelik, üretim ilişkilerine bağlı kölelikler , ticaret ve tefecilik bir çok konu başlığı altında köleliğin nasıl geliştiği anlatılıyor .
Feodal toplum : Tarihsel anlayışla feodalizm ; ortaçağa karşılık gelen siyasal ekonomik ve sosyal düzenin adıdır .
Feodal yapı yahut feodal sistem, bir yönetim şeklidir. Bu yönetim şekli 600 yıl boyunca Orta Çağ Avrupa'sında görülmüştür. Feodal yapıda, belirli bir toprak parçasını ve oradaki insanları yöneten kişiler lordlar yani derebeyleridir. Yani feodal toplum, sınıflı bir toplumdur. Bu sınıflar ise; asiller, ruhban sınıfı ve köylülerden oluşmaktadır. Feodal yapıda eşitlik ilkesinden söz edilmesi mümkün değildir. Köylüler sınıfı köle statüsünde olmamakla birlikte, bu kişilerin çok az konuda söz hakkı bulunmaktadır. Köylü sınıfı, derebeylerinin istekleri doğrultusunda yaşamak zorundadır.Feodal toplumların ideolojisi ve uygarlığı, Dinin ve kilisenin rolü ,Ekonomik ilişkiler hepsini ele almış .
Feodal sömürünün neticesinde de kapitalist sistemin doğuşu meydana geliyor.Kitap bir nevi özet niteliğinde . Keyifli okumalar diliyorum .
Zeynep Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri ben bu kitaptan çok istifade etmiştim. Kapitalizmin doğuşu, feodal toplum, köylülük gibi konuları ülke ülke karşılaştırarak aktarmış yazar. Temel kitaplardan diyebilirim