Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Okuduğumuzu anlıyor muyuz? (DİKKAT! ÇOK UZUN)
Uzun zamandır
Okumanın Tarihi
Okumanın Tarihi
kitabını okuyorum. Bu kitap, okumanın sadece metin okuma değil başka türlü okumaların da olduğunu anlatıyor. Ayrıca okuma eyleminin eskiden nasıl yapıldığından da bahsediyor. Peki bu başlığı yazmak nasıl aklıma geldi? Kitapla bunun ne alakası var diye sorabilirsiniz. 29 Ekim'den bu yana bazı tarih programları
·1 alıntı·
1 artı 1'leme
·
440 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Hacı Seydaoğlu okurunun profil resmi
Değeri bir araştırma içeren, merak kamçılayan ve bir kitabı okuyacaklarımıza eklememize sebep olan bir ileti yazmışsınız. Ellerinize sağlık.
Süleyman Sina Çelik okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Ancak çok erken yazdığımı fark ettim :D. Araştırmaya devam ettikçe daha işimize yarayabilecek bilgiler öğrendim ve bunu yeni bir gönderi olarak veya yorumlara ekleyeceğim. Gerçekten okuma anlamında daha iyi nasıl olunabilir konusunda yardımcı olacaktır.
Süleyman Sina Çelik okurunun profil resmi
KAYNAKLAR: youtu.be/0PUq_MCV6xU?si=... (Emrah Safa Gürkan'ın Türkiye için okuduğunu anlamama konusunda söylediği cümle.) data.oecd.org/pisa/reading-pe... (OECD PISA Reading performance) oecd-ilibrary.org/education/pisa-... (PISA 2018 değerlendirmesi) nces.ed.gov/surveys/pisa/pi... (PISA okuma okuryazarlığı yeterlilik seviyelerinin açıklaması: 2018) youtu.be/q6x4YRA2fv8?si=... (Kitap Nasıl Okunur 101)
Süleyman Sina Çelik okurunun profil resmi
Araştırmada farklı tür, uzunluk ve zorlukta metinler okumamız tavsiye edilmişti. Yapay zekâya bunu da sordum ve Flesch Kincaid (Fleş Kinkeyd gibi okunuyor) Okunabilirlik Puanı diye bir şey buldum. Hatta internette aratırsanız puan hesaplayan üreteçler (generator) var. Buna okunabilirlik formülü deniyormuş. Okunabilirlik formülleri: Bu yöntem, metnin cümle uzunluğu, kelime uzunluğu, kelime sıklığı, kelime zorluğu gibi istatistiksel özelliklerine dayanarak, metnin okunabilirlik düzeyini sayısal olarak hesaplar. Örneğin, Flesch-Kincaid Okunabilirlik Formülü, metnin okunabilirlik puanını 0 ile 100 arasında bir değer olarak verir. Bu değer ne kadar yüksekse, metin o kadar kolay okunur. Bu formüle göre, 0-30 arası puanlar çok zor, 30-50 arası puanlar zor, 50-60 arası puanlar orta, 60-70 arası puanlar oldukça kolay, 70-100 arası puanlar ise çok kolay metinler olarak kabul edilir. Buna ek olarak çok güzel bir şey buldum. Bildiğimiz Microsoft Office Word programında bunu hesaplatabiliyoruz. Kaynaklara göz atabilirsiniz: support.microsoft.com/tr-tr/office/be... 2-) support.microsoft.com/tr-tr/office/fl...
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.