2023 60. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 00:00
10 Kasım’da Atatürk’ü Anlamak ve Anlatmak Öncelikle, 10 Kasım 1938’de ebediyete uğurladığımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyorum… Atatürk’ü tanımaya ve anlamaya olan sevgim daha ilkokula başlamadan önce başladı. Anneannemin annesi, bir asırlık ömründe Atatürk’ün hikâyelerini büyük bir hayranlıkla anlatırdı. Onu dinlerken gözlerinin içi parıldardı, fakat sıra 10 Kasım’a geldiğinde gözlerindeki hüzün beni derinden etkilerdi. Atatürk’ün kaybına duyduğu üzüntü, savaşta şehit düşen kocası için duyduğu acıyla birleşir ve ben de onunla birlikte ağlardım. Hiç görmediğim, ama sevgisini derinlerde hissettiğim dedem ve Atatürk için… İlk kez “Nutuk” kitabını okul yıllarımda okumuştum. O dönemde bana oldukça ağır gelmişti, fakat ilerleyen yaşlarda bu eseri tekrar tekrar okuyarak, her defasında derinliğini ve önemini daha iyi kavradım. Çocuklarımın aynı zorluğu yaşamaması için iki yıl önce onların yaş seviyesine uygun olan “Gençler İçin Nutuk” kitabını alarak önce ben okudum, ardından onlar da okudu. Üzerine yaptığımız uzun sohbetlerle hem Atatürk’ü hem de İstiklal Mücadelesi’ni bir kez daha anlamaya çalıştık. Bu yıl, 10 Kasım’da Melis Ünler’nın #cevizinseçkisi etkinliği kapsamında Gençler İçin Nutuk kitabını bir kez daha okuma fırsatı buldum. Her okuduğumda olduğu gibi, kitabın son sayfasında gözyaşlarımı tutamadım: *“Efendiler, şimdi daha önemli bir meseleye temas edeceğim. Biliyorum, uzun bir süre size bunları anlatırken yordum. Anlattıklarım geride kalmış bir devrin hikayesidir sadece. Eğer, bu anlattıklarımdan, geçmişe bakarak önemli dersler çıkarılabilirse kendimi mutlu sayacağım. Bu nutukta, bir milletin nasıl yoktan var olduğunu her yönüyle anlatmış oldum. Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardır çekilen milli felaketlerin ortaya koyduğu kuvvet, kahramanlık ve başarı ile yurdun her köşesini sulayan aziz şehit kanlarının sayesindedir. Fakat ben bu neticeyi Türk gençliğine armağan ediyorum.” – Mustafa Kemal Atatürk Sade ve yalın bir dille derlenmiş bu eser, gençlerin zorlanmadan okuyabileceği ve okurken büyük bir etki altında kalacağı bir başucu kitabı. Atatürk’ü ve İstiklal Mücadelesi’ni genç nesillere en iyi şekilde aktarabilmek için mutlaka kütüphanelerinizde bulunması gereken bir eser olduğunu gönülden tavsiye ediyorum. Atamızın mirasına layık bir gelecek için her gün yeniden okumalı, anlamalı ve anlatmalıyız. #10kasımatamızısaygıylaanıyoruz #çoközledik #10kasımonsuzkasım
Anı-Mektup-Günlük-Tarih
Gençler İçin NutukMustafa Kemal Atatürk · Anonim Yayıncılık · 201834,4bin okunma