Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Nietzsche, "İnsanın Tanrı tarafından yaratıldığına inanabilirdim, belden aşağısını yaratmasaydı," demiştir. Nietzsche, esprilerini o kadar ciddi bir havayla yapar ki çoğu insan gülmeyi unutur. Konuyu, Nietzsche ile açtık ve belden aşağısıyla devam ettirelim. Bugün bilimin, romantizmi öldürdüğü söylenir çünkü bilim, her somut nesneyi kendisi için bir inceleme alanı olarak görmektedir. Mesela en basitinden inancı, duyguları veya maneviyatı zihnimizdeki belli kimyasallara indirgemektedir. Burada insanların yanıldıkları kısım şudur: Herhangi bir şeye dair detaylı bilgiye sahip olmanız, o şeye sahip olmanıza engel değildir. Örneğin, bugün herkes dünyanın, güneş çevresinde döndüğünü bilir ama gökyüzüne baktığında, güneşi dünyanın çevresinde dönüyormuş gibi görür. Yani bilginizin, algınız üzerinde o kadar da bir etkisi yoktur! Öte taraftan, bence romantizmin asıl katilleri, tıkanan zihinlerdir. Mesela Zizek, dışkı ve ideoloji arasında enteresan bir bağ kurmaya çalışmıştır. Alman tuvaletleri, dışkınızı göreceğiniz şekilde ayarlanmıştır. Fransız tuvaletleri ise dışkınızı görmeyeceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Amerikan tuvaletleri ise dışkınızın suda yüzeceği biçimde dizayn edilmiştir. Bence asıl dışkı, dışkı hakkındaki bu düşüncenin kendisidir! Yani fıkralara bile konu olmayacak bir şeyi, felsefenin konusu haline getirmektir. Mesela, bizim toplumda da Celal Şengör, merakı yüzünden dışkısını yediğini belirtmiştir. Burada tuhaf olan şey bu adamın yediği şey değil, onu bizimle paylaşmasıdır! Sözü toparlayacak olursak, nasıl ki tıkanan bir lağım ortalığa pis kokular yayıyorsa, aynı bunun gibi tıkanan bir zihin de ortalığa pis kokular yayar! Ve sürekli aynı insanları gündemde tutup da bu insanlardan farklı bir şey duymayı bek- lerseniz eninde sonunda bu insanların dışkılarıyla muhatap olursunuz! Çünkü bir kuyudan durmadan su çekmeye çalışmak belli bir süre sonra çamuru da beraberinde getirir!
··1 alıntı·
24 artı 1'leme
·
53,4bin görüntüleme
Nuray okurunun profil resmi
"Bir kuyudan durmadan su çekmeye çalışmak belli bir süre sonra çamuru da beraberinde getirir."
Bu yorum görüntülenemiyor
Gökhan okurunun profil resmi
Dışkı olayı aslında psikanalizde konuşulmuş bir önermedir. Psikanalizde ego işlenirken insanın kendi dışkısından iğrenmediği mesela wc de insanın kendi dışkısını görünce tiksinmediği ama başkasının dışkısını görünce tiksindiği ile alakalı bir önerme var. Bu da insanın egosu ile açıklanmıştır. Konuyu bu açıdan ele alınca "biraz" netlik kazanıyor ama Nietzsche den Şengöre geçişi anlamlandıramadım. Bu nası boktan bir konu ya 😂
Stera Akman okurunun profil resmi
kendi içimde kendimle boğuştuğum şu sıralar beni hafifletecek, kargaşayı anlamlandıracak ve sınıflayacak cümleleri okumak beni rahatlattı. 10/10 bir alıntı paylaşımı. İyi okumalar…
Murat Dilek okurunun profil resmi
Çok keyifli bir alıntı olmuş. Biraz daldan dala atlasa da evet, Nietszche' nin çarpıcı tespitine karşılık, dışkıya bu kadar yoğunlaşması umarım belden aşağıyı dışkıdan ibaret anlamıyordur yazar diye sormadan da ettirmedi. 😁
Muhammed ulaş okurunun profil resmi
Tebrik ederim her zaman Socrates nietssche Aristoteles e olan ilgim artmıştır her cümleleri benim için manevi bir değerdir her zaman. Sonsuz sevgi saygıyla selamlıyor yad ediyorum.
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.