Bu zamanda nasıl bu kadar zeki ve becerikli insanlar aynı coğrafyada barınmışlar, yaşamış ve hizmet etmişler gerçekten hayret verici…
İslam âlimi, müderrisi olan ve birçok eser ortaya koyan #Gazali
Selçukluların başveziri olan ve #Siyasetname ‘yi yazan, uzun yıllar haşhaşiler ile mücadele eden #Nizamulmülk
Matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şair olan #ÖmerHayyam
Selçuklulara zarar veren ve akıl almaz bir şekilde örgütlenen zeki asam #HasanSabbah
#VlademirBartol , Sloven bir yazardır. En değerli eseri ise #FedailerinKalesiAlamut
Kitabı yazmak için uzun yıllar çalışmıştır. Kitabını bitirdiğinde çok satacağını düşünüyorken o zamanki siyasi liderlerin etkisinden dolayı yasaklanmıştır.
Selçuklular döneminde varlığını sürdüren Hasan Sabbah’ ı ve Alamut Kalesi’ ni hepimiz az çok biliriz. Lisede ve üniversitede tarih derslerinden, KPSS hazırlanırken…
Hep merak etmişimdir, içerisindeki sistemi, işleyişi, bir çok Selçuklu siyasi adamlarına suikast düzenleyen, yaşadığı coğrafyada terör estiren bu örgütü…
Alamut Kalesi’nin detaylarını ilk olarak #Semerkant kitabı ile öğrendim ve daha sonrasında bu kitabı okudum.
İki kitapta o zamanın tarihini hikayeleştirerek yazılmış. Kesin bilgilere ve olaylara yer verilmemiş. Selçuklu hükümdarı Melikşah’ ı Hasan Sabbah’ın fedaileri öldürüyor ama tarihte böyle bir kesinlik yok. Alamut kalesi içerisindeki sistem ve Hasan Sabbah’ ın metodları ile ilgili kesin bir bilgide yok, kitaplar tamamen rivayetlere göre hikayeleştirilerek yazılmış.
#FedailerinKalesiAlamut güzel bulduğum tarafları; hikayelerin anlatım tarzı, insanı kitabın içerisine çekiyor, betimlemeler çok incelikli ve detaylı bir şekilde yazılmış.