2023 15. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2023 15:24
Franz Kafka Almanca konuşan Bohemyalı, roman ve hikâye yazarı. 20. yüzyıl edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1925 yılında yayımlanan roman, o zamandan beri Kafka'nın en ünlü eserlerinden biri ve modern edebiyata önemli bir katkı haline gelmiştir. Roman, bir sabah aniden tutuklanan ve kendisine asla açıklanamayan bir suçla itham edilen başarılı bir banka çalışanı olan başkahraman Josef K. etrafında şekillenmektedir. Roman boyunca K. içinde bulunduğu durumu anlamlandırmaya ve kendisine yöneltilen suçlamaları anlamaya çalışır ancak karşısına bir dizi absürt engel, ulaşılmaz yetkililer ve yalnızca ona işkence etmek için varmış gibi görünen anlaşılmaz bir hukuk sistemi çıkar. Başta kitabı anlamakta biraz zorlandım. Bu yüzden Kafka'nın hayatını ve kitapla ilgili birkaç yorum okudum. Ancak böyle kitaplar ilgili bir şeyler kafamda oturdu. Eğer sizde okuyacaksınız kesinlikle öncesinde Kafka'nın hayatını okumanızı öneririm. Çünkü her yazar da olduğu gibi Kafka'nın eserinde de kendi hayatından betimlemeler görüyoruz. Bu kitap belki kafanızda yarım kalabilir veyahut kitabı boşa okudum gibi bir düşünceye girebilirsiniz ancak kitapta yaşanan olayı gerçek hayatta başka durumlarla bağdaştırınca aslında konunun sadece basit bir dava olmadığını aslında hayatın her problemini ele aldığını görüyorsunuz. Mesela bu problemlerden biri hastalık olabilir. Çünkü kitapta Josef, dava hakkında birçok kişinin görüşüne başvuruyor. Hepsi farklı anlamlar da insanı sürüncemede bırakıyor. Bir nevi hasta olduğumuzda da türlü türlü doktorlara başvuruyoruz ve bundan kaynaklı da tedavimiz gecikiyor. Kitabı sakin kafayla ve daha rahat ortamda okursanız anlamlarını rahatlıkla anlayabilirsiniz
2023 Okuma Raporları
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202163,9bin okunma