2023 29. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2023 22:29
Şiddet, tecavüz gibi durumlar artar; insanlar artık evlerinde bile güvende değildir. Doğum oranı düşer ve bunun doğum kontrolü, kürtaj, çevresel kirlilikler gibi sebepleri bulunmaktadır. Her şey yavaş yavaş hissettirmeden ortaya çıkar ve hissedenlerde zaten sessiz kalır. Bu kargaşanın içinde tabi “kurtarıcı!” rolü üstlenmeye çalışan bir örgüt; büyük parlamento katliamı ile anayasayı askıya alarak yönetime el koyar. GILEAD REJİMİ başlamıştır artık. Bu rejimde kast sistemi geçerlidir. Komutanlar, eşleri, teyzeler, marthalar, eko kadınlar, gayri kadınlar, damızlık kızlar gibi gruplar vardır. Hiç bir şekilde hiç kimseye özgürlük yoktur (elit kesim bile gizli gizli yapar her şeyi), ama işin can alıcı noktası kadınlar üzerindedir. Okuma yazma öğrenmeleri meslek sahibi olmaları yasaktır. Sadece kendilerine verilen görev tanımları içinde çalışır ve yaşarlar. Bunlar içinde damızlık kızlar vardır ki tek görevleri komutanın hareminde bulunup çocuk yapmaktır. Bütün bunların yanında rejimi yıkıp eski günlere dönmek isteyen MAYDAY yer altı örgütü vardır. Öykü aslında gelecekte GILEAD rejimini inceleyen bir grup bilim adamının, damızlık kızın ses kayıtlarına ulaşması ile ortaya çıkmıştır. Distopya kitapları ilgi çekici buluyorum. Nedeni ise yazarın şimdiki zamanda durup, dünün, bugünün penceresinden geleceği yorumlaması olduğundan. Bütün kitaplar hep alternatif bir gelecekten bahsediyor, ne yazık ki iç açıcı değil. Bu kitapta bize oluşan bütün kötü koşulların cemeresinin kadınlara yüklendiği bir gelecek tasviri çiziyor. Aslında kitapta bana göre dikkat edilmesi gereken iki alıntı bırakıyor. Aslında bütün bu olanların sebebini iki alıntıda özetliyor. İlkinde banane dendiği için, ikincisinde farketmediğimiz için. “Gazetelere konu olmayan insanlardık biz. Baskı kenarlarındaki beyaz boş alanlarda yaşıyorduk. Bu bize daha çok özgürlük veriyordu. Öyküler arasındaki boşluklarda yaşardık.” “Hiçbir şey bir anda değişmez: Derece derece ısınan bir küvette farkına varmadan haşlanarak ölürsünüz.” Distopya severlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir kitap. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
Distopya
Damızlık Kızın ÖyküsüMargaret Atwood · Doğan Kitap · 201914,7bin okunma