·626 syf.····Okunma: 26 Kasım 2023 00:31 "Jane Eyre" kitabını okumaya "Anne with an E" dizisini izlerken karar verdim. Kitabı dün, diziyi ise bugün bitirdim. İkisi de ruhuma dokundu. Jane ve Anne'nin benzer yaşantıları, Anne karakterinin bu kitaba neden bu kadar bağlı olduğunu daha iyi anlamama yardımcı oldu. İkisinin de anne ve babalarının küçük yaşta vefat etmeleri ve çocukluk travmaları gibi birçok ortak noktaları var. Kurgusal karakterler olmalarına rağmen, bu karakterlerin yaşadıkları duygusal zorluklar gerçekçi bir derinlik kazandırıyor, beni derinden etkilediler diyebilirim.
Jane ve Edward'ın güzellik standartlarına uymamaları, sadece dış görünüşe değil, içsel değerlere odaklanmaları kitabı özel ve etkileyici kılıyor. Edward'ın sözleri arasında geçen diyalog, karakterlerin derinliğini ve kitaptaki aşkın özünü harika bir şekilde yansıtıyor.
Edward: "Söyle bana beni yakışıklı yapabilecek bir büyü, bir şerbet, muska falan yok mu?"
Gülerek, "O derece etkili büyü dünyada bulunamaz efendim" dedim. İçimden "Gereken tek büyü sana bakan gözlerin sevda dolu olmasıdır" diyordum.
Aşkın gerçek ve derin bir bağ olduğunu ifade etmede çok güçlü bir alıntı.Gönül kimi severse, güzel odur.
Jane'in Edward ile evleneceği gün, Edward'ın evli olduğunu öğrenmesiyle yaşadığı içsel çatışma, Edward'ın Jane'e kalması için yaptığı yakarışlar, karakterlerin duygusal karmaşıklığını vurgulayan etkileyici bir anlatım içeriyor. Jane'in duyduğu acıyı paylaşmanız, okuyucuya karakterin iç dünyasını daha yakından anlama fırsatı sunuyor.
Jane, Edward'ın evli olduğunu öğrenince gitmekle doğru olanı yaptı. Louis Aragon'un da dediği gibi "Onursuz birliktelikler yerine onurlu bir yalnızlık yaşa."
Her şeye rağmen sonu mutlu biten bir kitap olması, hayatta karşılaştığımız zorluklara rağmen umudu ve olumlu sonuçları hatırlatıyor. İyi ki bu güzel eseri okumuşum.