Mahur Beste
2023 3. kitabı
“Mahur Beste” isimli eserine konuk olduk. İlk sayfayı açar açmaz Behçet beyi görmemiz bizleri sevindiriyor. Çünkü bu karakteri TANPINAR’ın diğer eserlerinden tanıyoruz. Eser; yazarımızın diğer kitapları olan “Huzur”ve “Sahnenin Dışındakiler” ile bir ahenk oluşturmuş nehir roman niteliğinde. Kendisini konu ve zamandan soyutlamış çünkü okuruna konusu şudur dedirtmiyor. Abdülhamit döneminde yaşam sürmüş Behçet beye ve onun baba sorunsalına tanıklık ediyoruz. Sayfalar ilerledikçe kitap Behçet bey üzerinden devam edecek sanıyoruz fakat bir bakıyoruz ki diğer karakterler koronun çok sesli parçaları gibi bir bir çıkıyor sahneye. Behçet beyin babası, eşi Atiye, Atiye’nin babası, babalarının arkadaşları, eşleri derken geniş bir aile ile tanışık oluyoruz ve başlıyoruz karakter analizlerine. Her bir karakteri tanımaya, anlamaya çalışırken bir de ne olsun arka planda Tanzimat Dönemi, Abdülhamit, meşrutiyet ve dönemin İstanbul’unu anlamışız. Birçoklarına sıkıcı gelen eser okuruna muazzam bir dil şöleni sunarak kapağını kapattırıyor.
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20198,3bin okunma