2023 126. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #dejavu adlı bir eser ile geldim. İki kadın ve benzer hayatlar... Cumhuriyetin yeni yıllarına ve ünlü kadın yazar Suat Derviş'in hayatına konuk oluyoruz. Suat Derviş'in hayatını okurken hem Türkiye'nin modern hayata geçiş zamanlarını keşfediyor, hem de bir yazarın yükselişine tanık oluyorsunuz. Dejavu, zaman geçişli bir kitap olmakla beraber diğer bir hikayemiz de Berlin'de yaşayan ve yeni işsiz kalan kadın akademisyenin eşsiz yazar Suat Derviş ile alakalı araştırmalar yapmakta ve her adımında da yüz yıl öncesindeki yaşantıyla bir köprü oluşuyor ve her adımda geriye dönük bir dejavuyu yaşamış oluyoruz. Suat Derviş'i okurken Sabahattin Ali'yi ve Nazım Hikmet'i de beraberinde okuma fırsatı yakalıyorsunuz... Yazarımız öyle özenli cümleler kurmuş ki, okurken sanki Suat hanımla beraber yazarlar topluluğunun içerisine gizli bir konuk olma fırsatı yakalamış gibi oluyorsunuz. Yazarımız birçok ödüle sahip, kalemi kuvvetli olan ve çokça öğretici bir tarzı olduğu için kitabı bitirdiğinizde hem bir yazarı, hem de o dönemin yaşantısını öğreniyorsunuz. Ve günümüzün hikayesini okurken de akademisyenin hayatı içerisinde küçük dejavular keşfetmiş olarak bir okuma yapıyorsunuz. Kaliteli bir okuma zamanı geçirmek isteyenlerin tercihi olabilir. Yazarın kalemi daim olsun. #alıntı ; Onlarla yaşıyor ama aslında onlarla bir şey paylaşmıyorlardı. Hayat denen yolun bir durağında karşılaşmışlardı ve bir sonraki durakta da ayrılacaklardı. İnsan kendine bir kere acımaya görsün, çorap söküğü gibi bütün acıları sökün ederdi mutlaka. Bütün aşkları, tüm hayal kırıklıkları... Artık babası değildi bu. Evet değildi, şekil onundu, onun kalıbını almış beyaz bir örtüydü bu ama altındaki kütle babası değildi, bir şeydi, cansız bir cisimdi, ruhu gidince, kanı akmayınca, onu o yapan her şeyde vücudundan çıkıp gitmişti. @meneksetoprak_ Oktay Volkan Alkaya @dogan_kitap #okumaönerisi #kitapönerisi #kitapönerileri #bookstagramturkey #leylanınkitapütopyası
DejavuMenekşe Toprak · Doğan Kitap · 062 okunma