Doğan Kitap

2022 92. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2022 04:22
Bir tarafta çağının çok ilerisinde, tutkulu bir kadın hakları savunucusu, gazeteci ve yazar olan Suat Derviş'in hikayesi diğer tarafta Suat Derviş’in Berlin günleri hakkında araştırma yaparken işten atıldığını öğrenen, aldığı burs kesildiği için yaptığı akademik çalışması yarım kalan, ülkesinden uzak topraklarda tam da pandeminin patlak verdiği bir dönemde Berlin'de ayakta kalmaya çalışan genç bir akademisyen kadının hikayesi. Yüz yılı aşkın bir zaman, iki kadın, bir şehir ve Dejavu ile 1920’ler Berlin’inden 2020’lere çıkılan bir yolculuk. Kitap ağırlıklı olarak Suat Derviş'in hayatını konu alan roman. Kalemiyle hayatını kazanmaya çalışan genç Suat'ın mücadelesi, yaşadığı aşklar, evlilikleri, o dönemde hem ülkede hem de dünyada meydana gelen değişimler, Nâzım Hikmet'ten, Sabahattin Ali'ye ve aynı dönemlerde yaşayan ve hayatına dahil olan diğer insanlar ile Türk edebiyatının büyük yazarlarından Suat Derviş. İki kadının yaşadıkları ile hem geçmişe hem günümüze bakmak ve Suat Derviş'i daha yakından tanımak için güzel bir roman Dejavu. Keyifle okunsun...
2023 126. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #dejavu adlı bir eser ile geldim. İki kadın ve benzer hayatlar... Cumhuriyetin yeni yıllarına ve ünlü kadın yazar Suat Derviş'in hayatına konuk oluyoruz. Suat Derviş'in hayatını okurken hem Türkiye'nin modern hayata geçiş zamanlarını keşfediyor, hem de bir yazarın yükselişine tanık oluyorsunuz. Dejavu, zaman geçişli bir kitap olmakla beraber diğer bir hikayemiz de Berlin'de yaşayan ve yeni işsiz kalan kadın akademisyenin eşsiz yazar Suat Derviş ile alakalı araştırmalar yapmakta ve her adımında da yüz yıl öncesindeki yaşantıyla bir köprü oluşuyor ve her adımda geriye dönük bir dejavuyu yaşamış oluyoruz. Suat Derviş'i okurken Sabahattin Ali'yi ve Nazım Hikmet'i de beraberinde okuma fırsatı yakalıyorsunuz... Yazarımız öyle özenli cümleler kurmuş ki, okurken sanki Suat hanımla beraber yazarlar topluluğunun içerisine gizli bir konuk olma fırsatı yakalamış gibi oluyorsunuz. Yazarımız birçok ödüle sahip, kalemi kuvvetli olan ve çokça öğretici bir tarzı olduğu için kitabı bitirdiğinizde hem bir yazarı, hem de o dönemin yaşantısını öğreniyorsunuz. Ve günümüzün hikayesini okurken de akademisyenin hayatı içerisinde küçük dejavular keşfetmiş olarak bir okuma yapıyorsunuz. Kaliteli bir okuma zamanı geçirmek isteyenlerin tercihi olabilir. Yazarın kalemi daim olsun. #alıntı ; Onlarla yaşıyor ama aslında onlarla bir şey paylaşmıyorlardı. Hayat denen yolun bir durağında karşılaşmışlardı ve bir sonraki durakta da ayrılacaklardı. İnsan kendine bir kere acımaya görsün, çorap söküğü gibi bütün acıları sökün ederdi mutlaka. Bütün aşkları, tüm hayal kırıklıkları... Artık babası değildi bu. Evet değildi, şekil onundu, onun kalıbını almış beyaz bir örtüydü bu ama altındaki kütle babası değildi, bir şeydi, cansız bir cisimdi, ruhu gidince, kanı
2022 91. kitabı
Türkiye'de üniversitede araştırma görevlisi akademisyen, Suat Derviş'in Berlin' de yaşadığı dönemi araştırıyor. Yıllar öncesini hayal edip nelere tanık olduğunu düşlüyor. Bu araştırmalar sırasında akademisyenin işine son veriliyor. Hikayemiz 2019-2020 yılları ile Suat Derviş'in yaşadığı yıllar arasında gidip geliyor. Suat Derviş hakkında neredeyse hiç fikrim yokken kitapla paralel olarak araştırma yapıp pek çok bilgi edindim. Bunu yaparken çok heyecanlanıp çok hüzünlendim. Dönemin kadınlara dayattıklarına rağmen nekadar dik durabilmiş? Neler yaşamış? Kitapta en çok sevdiğim yer Suat Derviş ve Sabahattin Ali karşılaşması oldu. Neden bilmem içimi tatlı hüzün kapladı. O dönemi yaşamışımda bu iki değerli şahsiyeti bir dostu özler gibi özlemişim... #türkedebiyatıroman #dejavu mükemmel bir birikim dostlar mutlaka okumalısınız. Neresini anlatsam az kalır. Sevgiyle ve kitapla kalın
Dejavu
2023 2. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 13:16
Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap sayesinde Suat Derviş'in hayatını ve eserlerini de çok merak etmeye başladım en kısa sürede araştırıp okuyacağım.Kitaba gelecek olursak ; Gerçek ve kurgunun şahane harmanlandığı bu romanda , edebiyat ve basın dünyasında derin izler bırakan gazeteci ve yazar Suat Derviş ile onun yaşadığı dönemden tam bir asır sonra Derviş’in hikâyesinin peşine düşen bir akademisyenin hayatı. 1920 ile 2020 nin Berlin'i .İki farklı dönem olsa da ne acıdır ki, Suat Derviş 'in o dönem yaşadıkları ile günümüzde yaşayan kadın akademisyenin yaşadıkları arasında pek bir fark yok.1940 lı yıllarda Suat Dervişin siyasi görüşü nedeniyle başına gelenler ,günümüz gazetecilerin,yazarların,akademisyenlerin de "kader"i oluyor.Kitabı çok beğendim ,ilk defa okuduğum bir yazardı ama diğer eserlerine de şans vereceğim.Teşekkürler Menekşe Toprak.
2023 57. kitabı
Menekşe Toprak'ın Arı Fısıltıları dışındaki tüm kitaplarını okudum.Dejavu'nun içeriğini duyunca oldukça meraklandım. Sevdiğim bir yazarın, sevdiğim bir başka yazarı, kurgusal bir metin ile tekrar yaratması çok heyecan verici geldi bana. Suat Derviş; Hitler öncesi, Berlin'de, yazarak hayatını kazanmış yazar. Üstelik şarklı kadın yazar olarak kategorize edilmesine karşı, mücadele veren bir yazar. Romanda, bir kadın akademisyen aracılığı ile yaklaşık 100 yıl önce Berlin'de yaşamış olan Suat Derviş'in izini sürüyoruz. Akademisyenimiz, işsiz kalmak üzere ve tıpkı Suat Derviş gibi Berlin'de tutunmak zorunda. Bir yandan, Berlin'de Suat Derviş'in izini süren akademisyen kadının yaşamını okurken, bir yandan da onun kurgulamış olduğu Suat Derviş ile karşılaşırız.İç içe geçmiş iki ayrı hikâye akar roman boyunca. Her iki kadın da hayat mücadelesi verir, benzer hayal kırıklıkları, benzer zorluklar yaşar.Dejavu ismi buradan geliyor olmalı. Suat Derviş'in, Sabahattin Ali ve yıllar sonra eşi olacak Reşat Fuat Bey'le karşılaşmaları çok hoştu. Bir de Nâzım Hikmet'e yazdığı mektup... Özellikle, Suat Derviş severlerin, Dejavu'yu da listelerine eklemelerini tavsiye ederim. Ben zevkle okudum.
2022 141. kitabı
DEJAVU " görür görmez merak ettiğim ve okurken inanılmaz mutlu olduğum bir kitap oldu zira içinde #suatderviş vardı , okumalıydım. #Kitap , betimlemeleri ile sizi sarıp sarmalayan #edebi bir lezzet sunuyor satır aralarında okurlarına ki en sevdiğim 1920/2020 yılları arasındaki 100 yıllık zaman diliminde gidip gelen hikâyede ; işten çıkarılan #kadın akademisyenle #Berlin sokaklarında Suat Derviş'in izini sürüyor olmak muhteşemdi. Kitap , Suat Derviş'in bilinmeyen yönlerini keşfetmek açısından #biyografik izler taşırken dönemin Almanyası hakkında fikir sahibi de ediyor okuru . Suat Derviş 'i keşfetmeye çalışan akademisyen diğer yandan kendi içine çıktığı yolculukta bilinmeyen yönlerini kesfederken buna okuruda dahil ediyor. Belkide en çok kendine yürüyor okur bu kitap ile . Yanlız bırakılmış, örselenmiş zamanlarına ... Kitap aynı zamanda 2021 Berlin Kültür Senatörlüğü Edebiyat Bursu ödülüne layık görülmüş
2022 115. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2022 00:00
Huzurlu bir hafta diliyorum... Bugün sizlere, yazar @meneksetoprak_ yazmış olduğu, @dogan_kitap bünyesinde çıkan "Dejavu" kitabının yorumu ile geldim... Yakın geçmişin edebiyatına doğru yolculuğa çıkıyoruz... Sabahattin Ali'nin, Nazım Hikmet'in olduğu dönemde damgasını vuran ve yazarak hayatını geçindirmeye çalışan gurbetçi kadın yazarımız Suat Derviş'in hayatına doğru yolculuk ediyoruz... Modern Türk kadını algısının şapka kanunu ile oluşmaya başladığı ve harf inkılabının yeni yeni ilan edildiği çağda Osmanlı ve Türk cumhuriyeti kültürün arasındaki geçiş vaktini inceleme fırsatı buluyoruz kitapta... Haremlik, halayıklar döneminden şapkalı başlara ve kaliteli sohbetlere doğru geçişimiz ilerlerken Suat Derviş'in hayatını araştıran günümüzde yaşayan genç asistanın hayatına doğru da zaman geçişli olarak konuk oluyoruz... Muazzam bir kitaptı, eskisi kadar öğretici tarzda romanlarla pek karşılaşmadığımız dönemde harika bir örnek olarak karşımıza çıkıyor... Özellikle bir kadın yazarın hayatından baz alınarak dönemin kaleme alınması artı bir özellik oldu diyebilirim... Hem Berlin topraklarında Almanya'da belirsiz bir hitler politikasını gözlemlerken, İstanbul'da ise değişimlerin gebeliğinin sürecine yakından tanık oluyoruz... Edebiyat tarihine ve yazar biyografilerine meraklı olan kesim için farklı ve özgün bir kalem elinden eser okuma fırsatı yakalayacağınız güzel bir kitap olduğunu söyleyebilirim... Okuyun efendim, teşekkürler...
2025 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 20:56
Suat Derviş'in Berlin' den başlayan serencamını anlatan ve Berlin'de bir kadının yaşadıklarıyla eş zamanlı ilerletilmeye çalışılan romanda bir dejavu etkisi yaratılmak istenmiş. Ama bu, hani hapşırığın burnunuza gelip geri kaçması gibi olmuş. Üsluben benim pek tutmadığım bir roman oldu. Zor okunuyor. Fikir güzel olsa da anlatım zayıf...
2022 99. kitabı
Dejavu Yazarımız Menekşe Toprak Dejavu Kitabı ile Berlin Kültür Senatörlüğü’nün 2021 edebiyat bursunu kazanmış. . Dejavu aslında herkesin başına gelmiştir. Bazen ben bunu daha önce yaşamıştım yada görmüştüm demişsinizdir mutlaka. İşte kitabımızda tamda böyle bir kitap. Akademisyenimiz Üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır Almanyada bursla bulunmaktadır. Bir gün kendisine gelen bir e-posta ile işten çıkarıldığını öğrenir. Berlinde Suat Dervişin 100 yıl önceki hayatının peşine düşer. Almanyada neler yaptığı,yaşadığı zorlukları,Sabahattin Ali ile karşılaşması, Nazım Hikmetle olan arkadaşlığı,evlilikleri vb bir çok olay oldukça güzel anlatılmış. . Geçmişte ve günümüzde kadınların hayatında pek bir değişiklik olmadığını gözler önüne seren bir kitap. Ben Suat Dervişle ilgili çok fazla şey bilmediğimi fark ettim. Yazarımız bize Berlin hakkında bilgilerde veriyor. Ben severek okudum. “Şiir yazmakla umutsuzluğumuzun bir bölümünden,yayınlamakla ise yarısından kurtuluyoruz.” Not: Dejavu yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu, anı daha önceden yaşamışlık hâline denir.
2022 75. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2022 22:44
“Hür olmak. En mühimi de kadın olarak tek başına ayakta kalabilmek. Evet, artık kati inancım bu Nazım: Ben kadının kurtuluşunun çalışmaktan, bir meslek sahibi olmasından geçtiğine inanıyorum.” Sistematik ve akışkan bir düzene başkaldırmak zordur. Alışılmış toplumsal normlara, yanlış ve değişmesi gerekenlere dur demek zordur. Değişmek ve ilerlemek isteyen her birey bu düzende mutlaka yara alır; Suat Derviş gibi… Fakat pes etmeyen, savaşan ve ideallerine sıkı sıkıya bağlı kalan her birey, bir gün kahramanlaşır; Suat Derviş gibi… Dejavu, işsiz kalan genç bir akademisyenin, Berlin sokaklarında Suat Derviş’in izini arama hikâyesi. Onun hayat hikâyesini araştırırken, yaşadığını gördüğü her zorluğa aslında kendinin de yaşadığının farkına varış hikâyesi. Yapamazsınlara inat yaptım yaptım diyen tüm kadınların hikâyesi aslında. Yarı biyografik bu metin, okuduğum en çarpıcı metinlerden biri. Suat Derviş’i az çok tanıyorken, Dejavu sayesinde onun en gizli, en bilinmedik yönlerini keşfettim. Babası ile olan o sıcacık baba-kız hikâyesi, babasının ona olan inancı ve güveni… Ayaklarının üzerinde dimdik durmaya çalışırken, yaşadığı zorlukları derinden hissettim, çünkü Suat bir noktada benim de. 1930’lar… Gazi Paşa’nın hikâyesindeki yeri, Sabahattin Ali’ler, Nazım’lar… Dönemin Alman Edebiyatının romandan ve romancıdan neler beklediği… Yazmak tutkusu ve bu tutkunun önüne çıkan sosyal, siyasi ve ekonomik engeller… Suat’ın, Reşat Fuat ile olan evliliği ve bu sayfalarda evlilik kurumuna bakış açısı, yaşadığı derin kayıp ve gözyaşları… “Dejavu, Suat Derviş’in ayak izlerini takip eden genç bir kadının ve o kadının hikayesi üzerinden tüm kadınlara ilham olacak bir hayat hikayesi…” Bir de not düşeyim, kitabı okurken içinde geçen ve okumak istediğim kitaplar; -Saatleri Ayarlama

Menekşe ToprakYazar · 8 kitap
Menekşe Toprak Kayseri doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Köln’de ve Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre Ankara ve Berlin’de bankacı olarak çalıştı. 2002’den bu yana Berlin ve İstanbul’da radyo gazeteciliği ve çevirmenlik yapıyor. Öyküleriyle çeşitli dergi ve antolojilerde yer aldı. Almanca ve Fransızcaya çevrilen bazı öyküleri bu ülkelerin edebiyat dergilerinde ve öykü antolojilerinde yayımlandı.