Hınzır Kız
2023 48. kitabı
Mario Vargas Llosa dan Hınzır Kız, yazarın daha önce Teke Şenliği kitabını okumuştum, ve bayılmıştım. Tam bir edebiyat şöleniydi. Bir aile üzerinden dönemin siyasi arenasını da okutuyordu eser. Latin Amerika ülkelerindeki gerilla, mafya ve devlet işleri, iç savaş sonucu diktatörün tüm kadrolara ve toplum yaşamının üzerindeki yıkıcı etkilerini hem dehşetle hem de kurguda olsa tarihi bir gerçeklikle okumanın şenliğiydi benim için. Burada da konu Peru,Şili ve Fransa üçgeninde adına aşk diyemeyeceğimiz saplantılı tutkunun çevresinde kendini parayla gerçekleştirmek isteyen bir küçük kızın yetişkin bir kadın olasıya kadar hayatına giren burjuva adamlarınla evlilikleri ama yine de o okulda tanıştıştığı ondan bir türlü vazgeçemeyen yaşamının tüm gayesinin Fransa da yaşamak olan çevirmenin ışığındaydı hikaye.Çarpıcıydı kadın karakter ayrı hastalıklı para obsesyonu olan ilginç kişilik, ondan daha da etkileyici olan çevirmenin ne yaparsa yapsın her dönüşünü kabul eden insani her türlü değeri taşıyan ama o da kadına takıntılı olan genç adamın acıtan öyküsüydü.Kitabın sonlarına doğru sağlık sorunlarıyla boğuşması yine de kadını sevmesi etkileyiciydi. Peruda ki amcasıyla mektupları aracılığıylada ülkedeki değişimleri ülkenin adım adım yönetim şeklinin tek adamlığa geçmesi, ahlaki çöküntüyü, yozlaşmışlığın her türlüsünü hem hikayenin kendisinde hem de bırakılıp terk edilen bir daha dönülemeyecek kadar uzakta kalan memleketlerinde yaşananlara tanık oluyoruz. bir anlamda yurtsuz kalanların kendilerine vatan aramaları olarak da değerlendirilebilir. Harika bir okuma oldu, aralık okumalarına iyi bir kitapla başlangıç yaptım,ısrarla bu eseri de tavsiye edebilirim. #kitapaşkı #kitapeki #roman #romanreigns #kurgu #aralıkokumaları #okudumbitti
Hınzır KızMario Vargas Llosa · Can Yayınları · 2019211 okunma