Mücahit Gültekin bu eseri yazmaktaki amacının Kuran-ı Kerim'de Hz Adem ve Havva annemizin cennetten çıkarılma meselesinin şeytan tarafından yapılan bir algı ve manipülasyon olayı olduğunu ve kendi çapında değerlendirdiğinde ilk inen 294 ayetin yarısından fazlasının aslında bizi kötülüğü yönelten insanları ve şeytanı tanıtmakta olan ayetlerin varlığından söz ettiği için; insanın namazdan zekâttan önce şeytanı apaçık tanıması ve algı yöntem yollarını bilmesi gerektiğini düşünüyor ve bu alana hizmet etmek amacıyla bu eseri kaleme alıyor.
Kitap altı bölümden oluşmakta; birinci bölümde kandırmanın kuralları, ikinci bölümde algı yönetiminin anahtar kavramı özgürlük, üçüncü bölüm bilimle algı yönetimi ve manipülasyon, dördüncü bölüm Mekke Medine'de algı yönetimi bölümü ve manipülasyon, beşinci bölüm kandırılmaya yatkın kişilik ve aldatılmanın psikolojisi, altıncı bölüm algı yönetimi ve manipülasyon karşı direnme yani çözümler olarak alt bölümde incelemektedir.
İlk olarak kandırmanın kurallarında 12 adet kuraldan bahsetmiş verdiği kurallarda da bazı örneklerle desteklemiş, bunun gerçekçiliğin ne kadar da artırdığını görüyoruz. Önemli olan burada amacın gizlenmesi Türkçede kullanılan neden ve niçin farklı anlamlara geliyor olması niçin gelecek ki amacı belirttiği nedeniyse geçmişteki sebebi belirttiğinden bahsediyor. Algı yönetiminin yapmış olduğu şey niçin sorusunun cevabının gizlenmesi ya da farklı bir hedef koyarak kişilerin algısını değiştirerek manipüle etmesi şeklinde uygulanmaya çalışılıyor. Tekasür kuralı var, Kuran-ı Kerim’ de bahsediyor o çokluk sizi oyaladı yani sayıca çok olanın doğru olduğuna inanılan bir durumdan algı yapılıyor; işte bir ürünün çok satıldığını görmek… Tekrar etmesi, sürekli olarak karşımıza çıkması aynı şeylerin örneğin trafik kazası ve felç ölümlerinde yapılan bir deneyde % 60lık bir kesimin trafik kazasını daha çok olduğunu düşünmesi sürekli tekrarlamaya verilen bir örnektir; aslında felçten ölenler 40 kat daha fazla iken. Yine ikinci bölümde özgürlük üzerinden algı ve manipülasyona uğrayan kadınların iş hayatına atılması; kadınlar için özgürlük diye lanse edildi ancak şu an fıtrat açısından onlar için daha yorucu bir hale gelmeye başladı.
Bilimle algı yönetimi ve manipülasyon da kişilerin unvanlara daha çok takıldığından bahsetmiş ve büyük bir bölümde kinsey raporunda anlatmış: yalan bir rapor yalan bir çalışma üzerine Amerika'nın ahlakını nasıl bozulduğundan bahsetmiş.
Mekke Medine'de manipülasyon ifk hadisesi üzerinden anlatılmış Allahu teala ayeti kerimede eğer ki birileri acaba demeseydi bu imtihanı kazanacaklar da buyuruyor, bir ay boyunca sahabenin tepkisini gözlemlemiş, yine Kurandan verilen örneklerle sizi biraz açlık ve korkuyla sınacağız korku ve yoksulluktan korkarsanız yapmazsınız… Bizim gelecek kaygımız olmayacak Allah'ın izniyle unutan bir varlığa duygusal bir varlığız bunları düşüneceğiz hatırlayacağız ve algı ve manipülasyonlara karşı daha dikkatli olacağız eleştirel düşünce sürekli araştıracağız ve medyanın gösterdiğinden ziyade çapraz araştırmalar yapacağız, Allah yardımcımız olsun hakikatle anlamayı cümlemize nasip etsin.