Mum

@reedr
Kadın erkek ilişkileri üzerine bir düşünme
2023 15. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2023 03:58
Anna Karenina lisede kısa versiyonunu okuduğum şimdi ise aklımda ona dair pek bir şey kalmadığı bir kitaptı. Şöhretini hep duyduğum, okuyamadığım için eksikliğini hissettiğim bir kitap. Bir nöbet sonrası sıcak bir günde eşimle çarşıda gezerken bir kırtasiyeciye girdik. Tamamen öğrencilik yıllarımdan kalma bir alışkanlık. Kaleme, silgiye, kağıda duyduğum bir muhabbet işte. Yıllarca ben onlara değer verdim. Şimdi de onlar bana değer veriyor çok şükür. Hasılı kelam kırtasiyede kitap reyonunda satılan kitaplardan biriydi Anna Karenina. Kitabı görünce aklımda rüzgarlar esmeye başladı. Evet, dedim işte tam zamanı. İçimde kitabı elde etmek için güçlü bir istek doğdu. Ama kalınlığından dolayı bir an kararsız kaldım. O gün kitabı almadan evimize gittik. Daha sonra sevgili eşim kafamın kitapta kaldığını farketmiş olacak ki, Canım istersen sipariş edelim, dedi. 3 gün sonra kitap kapımın önündeydi. Sanki tabletine kavuşmuş bir çocuk, sigarasına kavuşmuş bir erkek, uzun süredir almak istediği elbisesine kavuşmuş bir kadının mutluluğu vardı içimde. Kitabı elime aldım. Ön ve arka kapağını lisedeki öğretmenimin öğrettiği gibi katladım. Bu kitabın ömrünü arttırdığını söylerdi sevgili öğretmenim. Sonra okumaya başladım. Çarpıcı bir cümleyle başlıyor eser: Öç benimdir, karşılığını ben vereceğim. Bir ahlakçı olarak önemli bir insan olan Tolstoy'un Anna'ya olan bakışı hakkında fikir veriyor ve kitabı özetliyor bence bu cümle. *spoiler Bir kadının sevdiği adamı elinden alan kadının kısmen keyifli olsa da çoğunlukla acı ve ibret dolu hikayesi anlatılıyor aslında kitapta. Tabi ki bununla bitmiş değil. Aynı zamanda çok farklı karı koca ilişkisi, farklı farklı evlilik biçimleri de çok güzel anlatılmış. Genelde ilişkiler üzerine odaklanmış bir kitap diyebilirim. Arada inanca dair şeylerde bulmak mümkün. Bir eleştiri olarak kitabın bazı yerleri fazla uzatılıp kitabın kalınlığı gereksiz artırılmış bence. Olsun zamanımız feda olsun Tolstoy dedeye. :) Okunmasını öneririm. Sevgiyle ve kitapla kalın.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,7bin okunma