Vadideki Zambak
2023 27. kitabı
Klasiklerin ağır ve sıkıcı olduğunu düşünen önyargılı bir guruha karşı ısrarla bu yazınları savunmaya ve incelemeye devam edeceğim. Vadideki Zambak diğer klasiklere oranla akıcılığı az olan bir eser olsada büyük bir edebi değere sahiptir. Klasiklere yeni başlayan okurlar için ilk sıraya koyacağım kadar heyecanlı ilerlemez fakat herkesi kütüphanesinde bulunması gereken öğreticiliği yüksek bir romandır. İçerisinde ki anekdotlar okuyucuyu toplumsal yaftalar üzerine düşündürür. Hikayeye gelecek olursak ailesi tarafından sevilmeyen ve sürekli kendisinden fedakar olması beklenen Felix, bir baloya gittiği esnada güzelliği (onun tabiriyle) vadideki zambakları andıran bir kadına aşık olur. Madam Mourtsauf, zarafet sahibi, herkes tarafından övgüyle bahsedilen, hem güzel hemde akıllı bir kadındır. Madam aynı zamanda evli ve iki çocuk annesidir. Felix zamanla onun aile hayatında kendine bir yer açmayı başarır madam onun hislerinin farkında olsada Kont'un yani eşinin ve çocuklarının saygınlığına zarar getirmemek adına kendini bu yakınlaşmadan uzak tutar. Ancak Felix' içinde yangınlar kopmaktadır. Yazar Felix'in madama olan aşkını o kadar muazzam tasvirlerle dile getirir ki böyle bir sevginin varlığına şaşırır okur. Aşkın karşılık bulup bulmadığını merak ediyorsanız, eseri okumanızı tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202552,9bin okunma