2023 68. kitabı
Kadınlar Rüyalar Ejderhalar 158 syf. Herkese selam. Ursula K. Le Guin'in Kadınlar Rüyalar Ejderhalar eseri ile geldim. Bu eseri Zeynep Erdun öncülüğünde ihtisas gurubumuz ile geçen kış çok severek ve üzerinde bolca sohbet ederek okumuştuk. Deneme türünde yazılmış eserde yazarın seçmelerine yer verilmiş. Henüz gerçek olmamış öyküler rüyaların diliyle aktarılmış. Konuştuğu dil ise hiç birimize yabancı değil aslında. Le Guin uzay gemisindeki bilge kocakarıdır. Varoluş kadar kutsal bir lisan ile konuşan ejderha. Gücünü yanlızca zorluk karşısında kullanan büyücü. Bilim-kurgu, fantastik edebiyat, hayal gücü, sanat, feminizm, yazarlık (özellikle kadın yazarları) konu alarak harmanlanmış, kadının dış dünyası aktarılmış bir eser. Büyük fantaziler, mitler ve masallar gerçekten de rüyalara benzer; bilinçdışından bilince seslenirler, bilinçdışının diliyle, simgeler ve arketiplere. Eğer, bir özne yoksa, kâinattaki bütün nesneler ne işe yarar? Eğer, biz bakmayı bırakırsak, dünya kör olur. Eğer, biz konuşmayı ve duymayı bırakırsak, dünya sağır ve dilsiz olur. Eğer, düşünmeyi bırakırsak, düşünce olmaz. Eğer, kendimizi yok edersek, bilinci yok ederiz. Bugün bizler ancak ölümle yüzyüzeymişiz gibi bakıp düşünebiliriz: işte ölüyoruz-peki ama anlamı neydi bütün bunların? Nasıl yaşadık? Eğer yeniden, baştan başlayabilseydik nasıl, neyle yaşardık? Ve ne için? Altını bolca çizdiğim üzerinde beni düşünmeye sevk eden harika bir eser. Henüz okumayan varsa kesinlikle tavsiye ederim. Kitapla huzurlu kalın. @metiskitap #okudumbitti #kadınlarrüyalarejderhalar #tavsiyekitap #boosktagram #books #bookstagramturkey #kitapalıntıları #kitapönerisi #fly #ursulaleguin
Kadınlar Rüyalar EjderhalarUrsula K. Le Guin · Metis Yayıncılık · 20221,278 okunma