·264 syf.····Okunma: 25 Aralık 2023 15:49 Babalar ve Oğullar uzun yıllardır okumak istediğim, sonunda @bidunyakitapgrubu okuma etkinliğiyle okuduğum bir dünya klasiği. Lafta değil ama, gerçekten bir klasik.
İlk nihilist roman kahramanlarından biri, Bazarov'un arz-ı endam ettiği, seversiniz sevmezsiniz, düşünceleriyle epey bir ufuk açan, dönem Rusya'sına adeta bir tepki olarak oluşturulmuş Yevgeniy Bazarov'un dümende olduğu büyük bir eser.
Arkadaşlık, aşk, ebeveynlik üzerine çok fazla şey söylenebilir bu kitapta. Özellikle Bazarov'un ailesinin çizdiği portre olsun, onların temsil ettiği gelenekçi Rus aile yapısına karşılık, ılıman kişiliğiyle baba Nikolay Kirsanov olsun, onun ağabeyi Pavel'in beyefendiliği olsun, Arkadiy'in ahlâki olarak mükemmelliği olsun, ne kadar çıkıntı bir kişiliğe sahip olsa da Bazarov'un cesareti olsun, muhteşemdi.
Ve kadın karakterler, Fenicka, Katya, Anna Sergeyevna, ama hepsinden çok Arina Vlasyevna. evet Arina Vlasyevna. Onda, cefakâr annenin her özelliği var. Evlâdı nasıl davranırsa davransın onu sonsuz bir aşkla, şefkatle seven anne Arina Vlasyevna bana kadın karakterlerden en çok dokunanı oldu. Anna Sergeyevna falan amatör eğlendirir o derece. Gerçi Baba Bazarov da fenaydı ama ana olunca ayrı bir dokunuyor insana.
Her karakteri özenle oluşturulmuş bu büyük eseri tüm okurlara tavsiye ediyorum.