Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

271 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez 1974 yılında Türkçeye çevrilen bu eser, seçkin bir ailenin çocuğu olan Ksenephon tarafından yazılmıştır. Ksenefon’un “On Binler” olarak adlandırdığı ordu Yunanlılar olmakla birlikte eserde Küçük Asya ülkelerinden söz etmektedir. Ksenefon, Herodot’tan çok etkilenmiş bir yazar olarak gezip gördüğü yerleri anlatmaktadır. Eserde ayrıca yazarın içinde bulunduğu Pers savaşları anlatılmıştır. Savaştan dönerken yaşadıkları her şeyi anlatan Ksenefon, Anabasis dışında da eserler yazmıştır. Bu eserde en çok söz edilen ve benim de dikkatimi çeken durum ise bağırsak falı bakılması ve ordunun sürekli yiyecek sıkıntısı çekmesi oldu. Bağırsak falına, tanrılara verilen kurbanların bağırsağından geleceğe dair işaretler aldıklarına inanarak bakıyorlar. Ayrıca Anzer balı yedikten sonra zehirlendiklerini düşünüyorlar. Çünkü ordu tamamen uyuyor bir gün boyunca. :) Sokrates’in öğrencisi olan Ksenefon’un M.Ö. 355 yılı gibi öldüğü düşünülür. Döneme ilgisi olanlar için önemli bir kaynak eserdir. Dili kolaylıkla anlaşılır durumdadır. Ayrıca eserin en sonunda harita bulunmaktadır. İyi okumalar…
Anabasis
AnabasisKsenophon · Hürriyet Yayınları · 1974889 okunma
·
1.029 görüntüleme
Can Uysal okurunun profil resmi
Bağırsak falı özellikle apollon rahiplerinin kehanet yapmak amacıyla kullandıkları bir fal çeşidiydu kesilen kurbanın bağırsaklarının hareketlerine, kanın akış yönüne falan bakılıp gelecekten haber veriliyordu. Sanırım Türklerde de ciğer falı vardı😃
Hilâl okurunun profil resmi
Evet evet, bağırsak falı öyle. Türklerde benim bildiğim kadarıyla en çok aşık kemiği ve kürek kemiğinden fala bakılıyor. Ciğerle ilgili bir fikrim yok.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.