2024 2. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2024 20:33
Turgut Özben, bir gazetede, arkadaşının intihar ettiğini öğrenir. Arkadaşını ihmal ettiğini düşünür ve düşüncelerle boğuşan karakterimiz şizofreniye varacak kadar kendini kaybeder. “Olric” diye hayali bir karakterle kendi kendine sohbet eder, intihar etmiş olan Selim arkadaşıyla sohbet eder… Arkadaşını daha iyi tanımak için onunla bağı olan kişilere gider ve onlarla sohbet edip ihmal ettiği arkadaşını daha iyi tanımaya çalışır. Dinlediği hikayelerden hoşuna gitmediği yerlerde kendince pay çıkarıp hayali karakterlerle aklında mahkeme kurup karar verir. Daha fazla konusuna girmeden kitap hakkında bilgiler vermek isterim… Tutunamayanlar olay örgüsü beklenilmeden okunması gereken bir kitaptır. Hikaye şeklinde ilerleyen romanların olay örgüsü vardır. Dalgınlığınıza gelip bir kaç satır kaçırdığınızda hikayeyi geri toplamız çok kolay oluyor. Fakat Tutunamayanlar böyle değildir, hikayeden çok felsefik bir kitap şeklinde yazılmış. Zaten okuması yarım bırakılan kitapların başında gelme sebebleriden biriside budur. Zaten anlaşılması güç olan Oğuz Atay üzerine felsefik hikayeden uzak bir kitap yazınca anlaşılması daha da zor olmuş. Sakin ve anlaşılır anınızda kitabı okumanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde 10 sayfa okuyup hala kitaba boş boş bakmanız kaçınılmazdır. Tutunamayanlar romanı Oğuz Atay ın aldığım ilk kitabıydı fakat Atay’ı bu kitabıyla tanımamam gerektiğini bazı kişilerden okudum, öğrendim. İyikide ilk okuduğum romanı Tutunamayanlar değildi. Yazarın önceki kitaplarıyla birlikte yazım dilini öğrendim ve 720 sayfalık Tutunamayanlar kitabına öyle giriş yaptım. Yazarın diline hakim olduktan sonra işler daha da kolaylaşıyor. Oğuz Atay önceki hikayelerinde hep hayatta bir yerlere gelememiş, bir yerlere gelsede istediğini bulamamış, hayattan kopmuş insanların hikayesini yazdığını okumuştum. Tutunamayanlar sanki diğer kitapların birleştirilmesiyle oluşan 720 sayfalık büyük bir roman.
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202475,1bin okunma