···Okunma: 15 Ocak 2024 17:55 Hayatını saltanatın verdiği gösteriş, lüks ve entrika ile yaşamış bir insanın gözden düştükten sonraki tükeniş öyküsünü, Stefan Zweig bu kurgusunda ince ince okuyucunun yüzüne vuruyor. Kurgunun baş kahramanı Madame de Prie bu eserde bir temsil vazifesi görüyor. Temsil ettiği şu ki, her insan hayatının herhangi bir döneminde, özünde kendine ait olmayan bir zenginliğe, şöhrete ve insanların ilgisine sahip olabilir. Kahramınımız da bir dönem için bu nimetleri ele geçiriyor fakat kaçınılmaz son geliyor ve gözden düşüyor. Tıpkı hepimizin de başına gelebileceği gibi... Gözden düşen Madame de Prie, sıradan ve sakin bir kasabada gözlerden uzakta yaşamaya zorlanıyor. Zorlandığı bu hayat biçimi bile sıradan insanın, örneğin kasabalı kaba gencin, elde edemeyeceği bir hayat konforu sunmasına rağmen; Madame de Prie için çok da bir şey ifade etmiyor çünkü önceki konforu öyle yüksek seviyelerde ki, ne yapsa ne etse de bu sıradanlığa alışamıyor, gözden düşmeyi kaldıramıyor. Bu arada Zweig'ın her zamanki akıcı anlatımının içinde kendimizi ya da çevremizdeki bir başkasını görmemiz de an meselesi. Öyküleri hayatın gerçek yansımaları olarak görüp kurgunun içindeki iktidar ilişkilerini bir kenara koyarsak, kendimize ya da çevremize rahatlıkla ayna tutabilecek kıymetli bir eser olduğunu düşünüyorum.