1984George Orwell
(Kendi inceleme defterime nasıl yazdıysam aynılarını buraya yazıyorum.)
! Spoiler sayılabilecek bölümler olabilir. !
Yine yazmakta en zorlandığım bölümdeyim. Bu kitabı dört buçuk aya bitirdim. Bir türlü okumaya vakit bulamadım ya da bulduğumda bir istek oluşmadı. Bu kitaba önyargıyla başlamam da bunda etkilidir elbette ama bu biraz fazla oldu. Aslında kitap bana sıkıcı gelmedi. Bazı kısımlarda bir şeyin üstüne çok fazla durulduğunu düşünsem de okumktan sıkılmadım ama elime kitabı alıp da saatlerce oturup okumak içimden gelmedi. Bu sadece "1984" kitabına özel değil, hangi kitap olursa aynısını yaşardım.
Kitabın konusu; Okyanusya adlı bir ülkede insanların haklarını elinden alan, aşk yaşamalarına ve hatta günlük tutmalarına dahi izin vermeyen bir yönetimin aslında insanları nasıl hakimi altında tuttuğu anlatılıyor. Birçok farklı dile çevrilen kitap; Amerika, İngiltere ve Rusya gibi ülkelerde yayımı yasaklanmıştır. Yazarı bu kitabı yazdığı süreçte gözetim altında tutulmuştur. Bu bilgiler bile kitabı okutmaya yeter, benim için.
Kitapta bir toplumun aptallaştırıldığı, evrendeki her kuralın Büyük Birader'in koyduğunu insanların aklına kazıyan bit yönetimleninsanlar ne kadar dayanır ve nasıl yaşar? Ya her şeyi kabul edersin ya da onlar sana öğretirler.
Kitap açıkça okunması gereken bir kitap fakat dikkatle okunmalı. Öyle okuyayım da bitireyim diye değil de okudum ve anladım şeklinde okunmalı. Kitap sıkıcı gelebilir veya sizlik olmayabilir. Ona göre alınıp okunmalı. Distopik yapısı da bunu etkiliyordur.
Bu yılımızın bol bol kitapla geçmesi dileğiyle. Hoşçakalın.
•Sevdiğim Alıntılar
• Korkunç bir ıstırabın pençesinde ve dehşet içindesindir ama acıyı henüz hissedemezsin, çünkü her şeyden önce soluk alabilmek gereklidir.
2.KISIM "10.Bölüm", s. 254
• Kimbilir kaçıncı kez, deli olan ben miyim acaba, diye düşündü. Belki de deli denen kişi hep azınlıkta kalandı.
1. KISIM "7. Bölüm", s. 107
Neslihan Şimşek
! Bu inceleme tamamen kişiseldir. Fikir ayrılıklarına düşsek de bunun benim fikirlerim olduğunu ve saygı duymanız gerektiğini lütfen unutmayın. Okuduğunuz için teşekkürler. !