·158 syf.····Okunma: 22 Ocak 2024 14:36 Pılitzer ödüllü yazar Jhumpa Lahiri'nin Olduğum Yer adlı romanını okuduğumda aklıma Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra kitabındaki alıntısı geldi: "Sorarlarsa 'Ne iş yaptın bu dünyada?' diye, rahatça verebilirim yanıtını: 'Yalnız kaldım! Kalabildim! Altı milyarın arasına doğdum. Ve hiçbirine çarpmadan geçtim aralarından...'"
Eser roman olarak geçse de aslında bir günlük gibi yazılmış. Kırklı yaşlarında üniversitede öğretmen olan yalnız bir kadının gündelik yazıları gibi sunulmuş okura. Küçük küçük bölümlerden oluşan kitapta, yazarla birlikte kaldırımda, yolda, ofiste, lokantada, mevsimlerde, kitapçıda, müzede, psikanalistte, havuzda, sokakta, manikürcüde, otelde, kırtasiyede vb. yerlerde düşünüyoruz. Olağan durumların üzerinden çıkarımlar yapıyoruz. Kalabalıklar içerisinde beraber yalnız kalıyoruz.
Bu eserde ayrıca anne babaların çocukların ruhsal ve kişisel gelişimini nasıl baltaladığını da okuyoruz. Kahramanımızın anne babası farklı olsaydı yine aynı yalnızlığı, aynı yılgınlığı gösterir miydi?
Eserin anlatımı sade ve akıcı... Elinize aldığınızda bir çırpıda bittiğini fark edeceksiniz. Tavsiye ederim.