Sanat 101Eric Grzymkowski
Sanat 101 benim sanat tarihinden okuduğum ilk kitaptı. Ancak kitabı yer yer o kadar yetersiz buldum ki eş zamanlı olarak Sanatın Kısa Öyküsü kitabını da temin edip bahsi geçen eser ve ressamları bir de oradan inceledim. Kitap gerçekten iddia ettiği gibi sanat tarihine başlangıç seviyesinde bir okuma sunuyor. Dili gayet hafif ve bölümlerde anlatacağı konuyu çok ayrıntısına girmeden özet halinde sunuyor. Her bölüm 2-3 sayfadan oluşuyor. O yüzden rahat bir okumaydı denebilir belki. Ancak beni yoran ve kitabı, araya başka okumalar sokarak neredeyse 2 ayda bitirmeme sebep olan en önemli nokta kitabın bir kronolojik sıra takip etmiyor olmasıydı.
Kitabın giriş kısmında bunun bir sözlük gibi de kullanılabileceği yani dilediğimiz vakit aklımıza takılan bir ressam veya resimle ilgili bu kitabı açıp o bölümü okuyabileceğimiz açıklanıyor. Zannediyorum ki buna dayanarak kitabı hiç kategorize etme ve tarihsel bir sıralamaya sokma derdine düşmemişler. Ama bu da bir sayfada çok eski bir akımdan bahsedelirken bir sonraki sayfada Andy Warhol gibi bir pop art sanatçısının anlatılmasına kadar varmış. Bu da beni okuyucu olarak en çok rahatsız eden noktaydı. Dilerdim ki teknikler, akımlar gibi bölümler olsun ve onlar içinde de bir kronolojik sıra izlesin.
Bunun dışında bir diğer rahatsız olduğum nokta sanat tarihi kitabı okumama rağmen kitabın ortasında yer alan 5 resimli sayfa dışında hiç resim bulunmaması oldu. O yüzden sürekli olarak ya telefondan ya da başka bir sanat kitabından faydalanmak zorunda kaldım. Elbette her resim eklenemezdi belki ama bir ressam anlatılırken çok bilinen eserlerinden en az birine yer verilmesini isterdim.
Başka kaynaklara başvurmadan okuyup kendinize pek bir şey katamayacağınız için sanat tarihinden bir kitap okuyacaksanız bu olsun diyemem. Daha kapsamlı ve özenli bir eser olan Sanatın Kısa Öyküsü kitabını tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim <3