Gerçek bir hikaye olması ve gerçek yaşamdan fotoğrafların olması kitabı okumama vesile oldu.
Ölüm hepimiz için kaçınılmaz bir gerçek. Ama söz konusu masum insanlar ve özellikle çocuklar ise çok daha acı verici hâl alıyor. Henüz iki yaşında iken Hiroşima'ya atılan atom bombasına maruz kalan ve yıllar sonra atom bombasının yaydığı radyasyon etkisiyle lösemiye yakalanan Sadako'nun hikâyesini anlatan bir kitap. Kitabı okurken birde turna kuşu yapmıştım kağıttan (Kitapta nasıl yapılacağı anlatılıyor). Japon inanışına göre, eğer bin turna kuşu katlarsanız dileğiniz gerçek olur. Sadako bu inançla turna kuşları yapmaya başlar ama maalesef bin turna kuşuna ulaşamadan hayata gözlerini yumar. Arkadaşları Sadako'nun bıraktığı yerden devam ederek turna kuşlarını bine tamamlar ve Sadako'nun mektuplarından Kokeşi adlı bir kitap bastırırlar.
Hiroşima'nın Barış Parkında, atom bombası yüzünden ölen çocukların anısına bir de heykel dikilmiştir. Çocukların isteği üzerine de anıtın üzerine şu ifade yazılmıştır:
"Bu bizim yalvarışımız
Bu bizim duamız