Yakamoz Yayınları
Orijinal Adı:
One Thousand Paper Cranes

Umudun İnceliğinde Bir Hayat
Takayuki Ishii’nin Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu, savaşın insanda bıraktigi silinmez izlere, özellikle masumiyetin en savunmasız hali olan bir çocugun dünyasındaki yıkımlara odaklaniyor. Bu kitap, Hiroşima’ya atılan atom bombasinin yıkıcı etkilerini Sadako Sasaki’nin gerçek hikayesi üzerinden anlatarak bir bireyin acısını evrensel bir çığlığa dönüştürüyor. Sadako, atom bombasından kurtulmus gibi görünen bir çocuk olarak hayatına devam eder, fakat savaşın gerçek yüzü yıllar sonra hastalığın yüzeye cıkmasıyla kendini gösteriyor. Lösemi, o dönemde “atom bombası hastalığı” olarak anılan bir rahatsızlık, Sadako’nun çocuklugunun üzerine kara bir gölge gibi çöküyor. Ancak Sadako, ölümcül bir hastalıkla yüzleşirken bile umudu ve hayat sevgisini koruyan bir karakterdir. Ishii, onun yaşadığı fiziksel ve duygusal mücadeleyi sade ama dokunaklı bir dille aktariyor. Sadako’nun 1000 turna kuşu yapma hikayesi, kitabın merkezinde yer alır. Japon kültüründe turna kuşları, uzun ömür ve şifa dileklerinin sembolüdür. Sadako, kağıttan turnalar yaparak bir yandan hayatta kalma mücadelesi verirken bir yandan da savaşın bıraktığı yaraların iyileşebileceğine dair inancını diri tutar. Ancak bu eylem, yalnızca bir çocuğun hayatta kalma çabası degil aynı zamanda insanlığın kendi kendini yok edişine karşı bir barış cagrisi Turna kuşları kitabın her sayfasında umut ile çaresizlik arasındaki gerilimi yansitiyor. Sadako’nun hikayesi, bireysel bir trajedi olmaktan çok daha öteye geçiyor. Ishii, Bugün Sadako, sadece Japonya’nın değil, tüm dünyanın bir barış sembolü olarak hatırlanır.Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu savaşın bireyler üzerindeki yikimini anlatırken aynı zamanda barışa olan özlemi dile getiren bir hikaye. Sadako’nun turna kuşları, bir çocuğun narin ellerinden çıkan kağıt
SadakoTakayuki Ishii · Yakamoz Yayınları · 01,845 okunma
Bu bizim çığlığımız, bu bizim duamız, Dünyada barış!
2025 27. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 00:00
Kitabı 1,5 saat içerisinde okudum. Bu kitabın çocuk kitabı olması bir bakıma üzücü çünkü; daha küçük yaştan çocukların bu kadar acı bir olayla karşılaşması beni her açıdan sarmış durumda. Aslında tüm yetişkinlerin okuyup başucunda bulundurması gereken bir inanç kitabı olduğunu düşünüyorum. Kitap içeriğini inceleyecek olursak ; Amerika tarafından Japonya’ya atılan atom bombası nedeniyle insanların Hiroshima kentinde yaşadığı acı dolu deneyimi anlatmakta. Atom bombası sonucunda 150.000 kişinin öldüğü ve daha fazla kişinin yaralandığı tarihi olayı bir çocuğun başından geçen hikayeyle ele almakta. Kitabın ana karakteri olan Sadako isimli çocuğun atom bombası sonucunda ailesiyle yaşadığı Hiroshima isimli kentten yara almadan kurtulduktan on sene sonra Sadako’nun atom bombası hastalığı olarak adlandırılan akut miyoleid lösemi teşhisi nedeniyle hastaneye yatırıldığı, tüm olumsuz belirtilere rağmen yaşama sevincini kaybetmediğini görmekteyiz. Bir japon inanışına göre; “ bin turna kuşu katlarsanız dileğiniz gerçek olur.” bu amaçla hasta yatağında bin beş yüzden fazla turna kuşu yapmış Sadako. Bazen siz ne kadar inançlı olursanız olun hayat sizi kırmaya yetebilecek tüm gücüyle gelip inançlarınızın aksini size kanıtlayabilir. İşte bu nedenle tüm çabasına rağmen Sadako dokuz ay sonra lösemi nedeniyle Japonya’ya atom bombası atarak binlerce masumun ölümüne neden olan Amerika Devleti tarafından Japonya’da kurulan Kızılhaç Hastanesi’nde vefat etmiştir. Onun ölümünden sonra sınıf arkadaşlarının yapmış olduğu kampanyalar sonucunda Japonya’da çocuk barış anıtı yapılmıştır. İş bu anıtın üzerinde Sadako’nun ellerinde göğe yükselen turna kuşu bulunmaktadır. Tüm ölen çocuklar anısına yapılmış sembolik bir anıt olsa da, tarih boyunca verilen kararların insanlık üzerindeki etkilerini
2023 10. kitabı
Hiroşima şehrine ABD tarafından atılan, bilim ve teknolojinin korkutucu durumunu yansıtan atom bombası... Belgeselini 4 sene önce izlemiştim. Etkilenmemek elde değil... Böylesine masum insanların katliamını izlemek, okumak ve şu anda bile canlı canlı yaşanılan Gazze'nin durumu, insanoğlunun gücünün bu savaş araçlarının karşısında mahzun çaresizliğinin farkına bir kez daha varmak... Her neyse ): Gerçek bir hayat hikâyesinden alınan, Sadako'nun her ne olursa olsun umudunu yitirmeden devam etmeye çalışan hem de hüzünlü olan hayat hikâyesine tanıklık ediyoruz. Binlerce insanın; yaralanmasına, kalıcı hastalıklarla mücadele etmesine ve seneler sonra bile etkisini göstererek insanların hayatına son vermesine, bunun yanında koca şehri yerle bir etmesine sebebiyet veren atom bombasının bu kızımızın da hayatını, ailesini nasıl etkilediğini anlatıyor. Bombanın ardından hayatları yerle bir olan insanların ve Sadako'nun kendisiyle ailesinin verdiği mücadele yazarımız sayesinde kaleme alınıyor. Sadako çok güçlü bir kız ve aynı zaman da çok güzel bir ruha sahip. Spoilere girmeden, küçücük yaşında hayatını çok derinden etkileyecek olan kötü haberi öğrendiğinde ve öğrendikten sonra büyük bir olgunlukla, umut dolu mücadelesi göz yaşartıyor. Bin tane turna kuşu yapmak için gösterdiği çaba da hikâyenin çok güzel bir parçası. Nedir bu bin tane turna kuşu: Japon inanışına göre, bin tane turna kuşu katlarsanız dileğiniz gerçek olur. Küçük Sadako'muz, turna kuşu katlaması ve kitabın sonlarına doğru yaşanılan şeylerin unutulmaması adına yapılması istenen şey için verilen çaba da kitabın ayrı anlamlı yeri. Okuyup okutunuz... Barışın her daim var olması dileğiyle, biraz imkânsız gibi görünse de dünya barışının sonsuz olması umuduyla... Kitapla kalın.
Gerçek yaşam öyküsü !
2023 26. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 02:52
Nedir bu Kağıttan Bin Turna Kuşu ? Turna kuşu ,Japonya'da uzun ömrün ve iyi şansın sembolüdür .Rivayete göre bir Turna Kuşu katlamak bin yıllık mutluluğu bin Turna Kuşu da bir milyon yıllık mutluluğu temsil eder . Gelelim kitabın konusuna : Havanın sıcak ,açık ve berrak mı berrak olduğu bir yaz sabahında Hiroşima'ya atom bombası atıldı .İnsanlık kendi tarihinde ilk kez atom bombasının gazabıyla karşı karşıya geldi .Gazaptan payını alan ailelerden biri de Sasaki ailesiydi . Bomba atıldığında Sadako daha iki yaşındaydı .Sağ kurtulmasına kurtulmuştu ama onu bekleyen sondan habersizdi . Tüm yaşananların üstünden dokuz yıl geçtikten sonra Sadako birtakım rahatsızlıklardan şikayetçi olmaya başlamıştı. Ne yazık ki Sadako'nun radyasyona bağlı lösemisi vardı . Hastanede yattığı sıra iyileşmek ve yaşama tutunmak için savaştı . Kağıttan bin Turna Kuşu katlamayı başarırsa iyileseceğine inanıyordu maalesef iyi kalpli cesur Sadako hayata gözlerini yumdu.Ölümünden sonra sınıf arkadaşları atom bombası kurbanı olan Sadako ve diğer çocukları hatırlamak adına Çocuk Barış Anıtını inşa edebilmek için kampanya başlattılar .Nitekim başardılar da .Elinde bir Turna kuşu tutan Sadako Anıtı barışın sembolü haline gelmiştir. Okurken yüreğimin acıdığı keşke gerçek hayat öyküsü olmasaydı dediğim bir kitap oldu . Büyükten küçüğe herkes okumalı . Okumalı ki savaşın bir şey kazandırmıyacağını ama çokça kaybettireceğini görsün . Çok sevdiğim bu dizelerle incelemeye son veriyorum . " Ah mümkün olsa savaştan barış Barıştan insan yapardım Ve her sabah çocuklara kurşun yerine şiir atardım ."
Puan vermedi·208 syf.·
2025 3390. kitabı
Savaşın en masum yüzünü gösteren, insanın içini burkan ama bir o kadar da umut dolu bir hikâye. Küçük bir kızın, ölümle yaşam arasında kâğıttan turnalarla kurduğu bağ; inancın, umudun ve barışın sembolü oluyor. Sadako’nun hikâyesi sadece bir çocuğun hastalığı değil, insanlığın vicdanına yazılmış bir mektup gibiydi. Okurken gözlerin doluyor ama kalbin bir yerinde “belki hâlâ iyilik kazanabilir” diyorsun. Samimi, saf ve unutulmaz bir kitaptı..
SadakoTakayuki Ishii · Yakamoz Yayınları · 01,845 okunma
Bin Turna kuşu, tek bir umut
2026 18. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 22:43
Bugün elime aldığım gibi bitirdiğim, kalbimi sızlatan ama bir o kadar da etkileyici bir hikayeden bahsetmek istiyorum: Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu. Kitabı okurken tek bir düşünce zihnimde yankılanıp durdu: Bu savaşlar, yaşamayı hak eden çocukları yok etmemeli. Sadako sadece koşmayı seven, hayalleri olan masum bir çocuktu. Onun bir umuda tutunup hiç pes etmeden o kağıttan turna kuşlarını katlaması beni çok etkiledi. Japon efsanesindeki o bin turna kuşuna yüklediği anlam, aslında hepimizin içindeki yaşama sevincinin bir simgesi gibi. Çünkü bin tane Turna kuşu yapmak istenilen bir dileğin gerçekleşeceğine olan inançtı. Savaşın ne kadar yıkıcı olduğunu, büyüklerin kararlarının bedelini çocukların ödemesinin ne kadar büyük bir haksızlık olduğunu bu kitap tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Kitabın bıraktığı etki çok büyük. Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Keyifli okumalar...
2025 109. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 12:05
İnanışa göre bir insan bin adet origami turna kuşu yaparsa, Tanrılar onun dileğini gerçekleştirir deniliyordu. Sadako da bu efsaneye inanarak kâğıttan turna kuşları yapmaya başladı.Her turna kuşunu katladığında bir dilek tuttu. Yasamaya direnişin öyküsünü okumalısınız..
2025 32. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2025 23:57
Atom bombası atıldığında iki yaşındaki kız çocuğu Sadako'nun on yıl sonra lösemi olmasını konu alan gerçek bir yaşam öyküsü. Çok hüzünlü,çok can yakıcı. Kitapta Sadako'nun umudunu,yaşama sevincini okuyoruz. Büyüklerin savaşının bedelini gerçek acılarla ödeyen bir çocuğun hikayesi. Okuyun.Okutun.Unutmayın.
2025 Okumaları
Sadako / Gerçek hikaye
2023 27. kitabı
Spoiler mevcut ! Hiroşima'ya atılan atom bombasından etkilenen küçük Sadako, 10 yıl sonra bunun acısını çeker ve en mutlu olduğu gün, lösemi olduğunu öğrenir. Bir efsaneye göre kağıttan bin turna kuşu yaparsa iyileşeceğine dair bir umuda kapılır. Aslında öleceğini biliyordur. Hastanede yine bu sebepten ölen başka bir çocukla tanıştıktan sonra buna emin olmuştur. Ama o, yine de ailesi ve arkadaşları yardımıyla hastalığı süresince moralini yüksek tutmaya çalışmıştır. Ağır hastalarda genellikle gördüğüm üzere Sadako'da da aynı şey gerceklesmistir. Ölüm zamanı yaklaşınca bir iyileşme göstermistir. Fakat bu durum, uzun sürmemiş ve yine o, kötü olmuştur. Hastalıktan hassaslaştığından dolayı Sadako, herkesi üzdüğünü düşünmektedir. Ve 644. kağıttan turnayı yaptıktan sonra hayata gözlerini yummuştur. Arkadaşları kağıttan turna kuşlarını bine tamamlamış ve Sadako'nun mektuplarından Kokeşi adlı bir kitap bastırtmışlardır. Ayrıca 1958' de Hiroşima'nın Barış Parkında, atom bombası yüzünden ölen çocukların anısına bir heykel dikilmiştir. Ve konuyla ilgili bir kulüp de kurulmuştur. Çocukların isteği üzerine anıtın üzerine şu ifade yazılmıştır: "Bu bizim yalvarışımız Bu bizim duamız Dünyada barış istiyoruz." Not: Kağıttan turna kuşu yapmak isteyenler için kitabın sonunda origami olarak ayrıntılı açıklama mevcut. 8 Mayıs: 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenleri anma ve uzlaşı sağlama günleri olarak anılmaktadır. Okullarda ve diğer bazı kurumlarda buna istinaden ülkemizde de olmak üzere kağıttan turna kuşları yapılarak asılmaktadır.
Sağlık-Psikoloji
2024 72. kitabı
Uzun zamandır okumak istediğim Sadako’yu elime aldım, kapağını açtım ve iki saat geçmeden baktım ki son sayfasındayım. İnanamadım. O kadar çabuk okundu ve beni o kadar etkiledi ki, bayıldım… Hiroşima’ya atılan atom bombasına maruz kalan küçük Sadako’nun bombanın etkisinin 10 yıl sonra vücudunda çıkmasıyla hayatının alt üst olmasını konu ediniyor. Üstelik Sadako ile ilgili anlatılan her olay için gerçek fotoğraflarını da kitaba ekleyen yazarımızı tebrik ediyorum. Bomba sebebiyle lösemiye yakalanan Sadako, bir efsaneye göre kağıttan bin tane turna kuşu yapılınca dileklerin gerçek olduğunu öğreniyor ve bulduğu her kağıttan bin tane turna kuşu katlamaya başlıyor. Savaşa karşı toplumun nasıl birlik olduğunu gerçek bir hayat hikayesi ile anlatan bu kitabı gerçekten çok sevdim. Bayıldım. 11-12 yaşından itibaren bütün çocuklara okutulması gerekiyor kesinlikle. Biz yetişkinlerin de okuması lazım. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
2024 Okuma Raporları

Takayuki IshiiYazar · 1 kitap
Takayuki Ishii Tokyo'da doğdu. Tokyo'da bulunan Meiji Gakuin Üniversitesi'nden mazun oldu. Bakanlık tarafından görevlendirildiği Chicago'daki McCormick İlahiyat Fakültesi'nden İlahiyat Yüksek Lisans derecesi aldı. Neredeyse 40 yıl boyunca, Bridgeport'taki Golden Hill Birleşik Metodist Kilisesi'nde, New Haven'daki First ve Summerfield Birleşik Metodist Kilisesi'nde ve New York'ta Greenwich Village'da bulunan çok kültürlü bir cemaat olan Metropolitan-Duane United Methodist Kilisesi'nde papazlık yaptı. Buradan emekli olmuştur.